«Αλλαγές στην Αντιπυρική Περίοδο και οι Επιπτώσεις από την Κλιματική Κρίση»

«Αλλαγές στην Αντιπυρική Περίοδο και οι Επιπτώσεις από την Κλιματική Κρίση»


Λιγότεροι από 30 ημέρες απομένουν μέχρι την κανονική λήξη της αντιπυρικής περιόδου και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η 31η Οκτωβρίου δεν είναι πια απλώς μια θεωρητική ημερομηνία. Αντίθετα, έχει μετατραπεί σε περίοδο με υψηλό κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιών, που ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα καταστροφικές. Τα πρόσφατα στατιστικά επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία, με 733 πυρκαγιές να έχουν εκδηλωθεί τον Σεπτέμβριο του 2024, σε σύγκριση με 658 τον ίδιο μήνα πέρσι. Ιδιαίτερα ανησυχητική ήταν η πρόσφατη φωτιά στο Γεράκι της Ηλείας, η οποία έρχεται να ενισχύσει την άποψη ότι η αντιπυρική περίοδος παραμένει ενεργή και επικίνδυνη.

Ο διευθυντής ερευνών του ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ, δρ. Κώστας Λαγουβάρδος, σημειώνει ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρές προκλήσεις και καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου. Ανέφερε συγκεκριμένα πως η πυρκαγιά στην Κορινθία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της χρονιάς, ακολουθώντας αυτήν του Αυγούστου στην Αττική. Παρά τη θέση ότι η αντιπυρική περίοδος συνήθως θεωρείται ότι τελειώνει με το φθινόπωρο, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που αποδεικνύουν το αντίθετο.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ, Ιωάννης Γήτας, υποστηρίζει ότι παρατηρείται μια αύξηση της διάρκειας της αντιπυρικής περιόδου. Ενώ οι παραδοσιακές πρόβλεψης ανέφεραν ότι οι πυρκαγιές εμφανίζονται κυρίως τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε φωτιές να αναφλέγονται και σε περιόδους που προηγουμένως θεωρούνταν ασφαλείς.

Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού διενεργεί έρευνες για τις αιτίες της πυρκαγιάς στα Ροζενά Ξυλοκάστρου, καταβάλλοντας προσπάθειες να διακριβώσει αν μερίδιο ευθύνης φέρει η ανθρώπινη αμέλεια. Σημειώνεται ότι πρόσφατα επιβλήθηκε πρόστιμο σε άντρα που προέβη σε κάπνισμα μελισσιών κατά την ημέρα εκδήλωσης της φωτιάς, αν και στην περιοχή ο δείκτης επικινδυνότητας ήταν κατηγορίας 4.

Οι ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις της παρατεταμένης αντιπυρικής περιόδου είναι προφανείς, ιδίως σε ότι αφορά την κόπωση του πυροσβεστικού προσωπικού, όπως επισημαίνει ο δρ. Λαγουβάρδος. Οι πυροσβέστες αναγκάζονται να είναι σε διαρκή εγρήγορση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην ετοιμότητά τους.

Η περιοχή της Κορινθίας πλήττεται επίσης από συνθήκες έντονης ξηρασίας, γεγονός που επιδρά αρνητικά στις πυρκαγιές, καθώς η έλλειψη βροχής διευκολύνει την εκδήλωση και την εξάπλωση των φωτιών. Παράλληλα, το ανάγλυφο της περιοχής διευκολύνει την πρόσβαση στις φωτιές και δυσκολεύει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Ειδικότερα, οι καταιγίδες και οι άνεμοι της περιοχής έχουν σημαντική επίδραση στην εκδήλωση πυρκαγιών, όπως ανέφερε ο δρ. Λαγουβάρδος. Οι συνθήκες του ανέμου μπορούν να ενισχύσουν την εξάπλωση των φλόγων, καθιστώντας την κατάσταση πολύ πιο επικίνδυνη. Μέχρι στιγμής, όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η αυξανόμενη κατάσταση θα συνεχιστεί, ενισχυμένη από την κλιματική αλλαγή.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts