Αγώνας Δασκάλων και Νηπιαγωγών για Αξιοπρεπείς Μισθούς και Παιδεία

Αγώνας Δασκάλων και Νηπιαγωγών για Αξιοπρεπείς Μισθούς και Παιδεία


Το Υπουργείο Παιδείας έχει καταθέσει αγωγή ζητώντας την κήρυξη της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρυχθεί από δασκάλους και νηπιαγωγούς ως παράνομη και καταχρηστική, με την υπόθεση να εκδικάζεται αυτή τη στιγμή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στην απεργία του αύριο και έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 12:00 το μεσημέρι, καθώς και κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.

Η ΔΟΕ τονίζει τη σημασία της απεργίας για την εξασφάλιση αξιοπρεπών μισθών και τη βελτίωση των συνθηκών εργασία, αγωνιζόμενη απέναντι στην υποβάθμιση των εκπαιδευτικών. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι από την περίοδο των μνημονίων, οι μισθοί έχουν υποστεί μείωση σχεδόν 60% στην αγοραστική τους δύναμη, τη στιγμή που η ακρίβεια είναι αυξανόμενη και ο εισαγωγικός μισθός των εκπαιδευτικών ανέρχεται μόνο στα 776€.

Επισημαίνεται ότι οι προσδοκίες από την κυβέρνηση για «αυξήσεις» 12€ το μήνα από την άνοιξη του 2025 προκαλούν οργή στους εκπαιδευτικούς. Οι απαιτήσεις περιλαμβάνουν την επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού, τη δημιουργία Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς και την εξίσωση των δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Η ΔΟΕ τονίζει επίσης την ανάγκη για καλύτερες συνθήκες στα σχολεία, αναφέροντας την απαράδεκτη κατάσταση με τις συμπτύξεις τμημάτων, τα κενά εκπαιδευτικών και τις ελλείψεις στις υποδομές. Τονίζεται ότι οι ακατάλληλες συνθήκες λειτουργίας των σχολείων θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.

Η ανακοίνωση καλεί τους εκπαιδευτικούς σε δράση κατά της κατηγοριοποίησης των σχολείων και ζητάει την άμεση κάλυψη όλων των κενών καθώς και την προστασία των εκπαιδευτικών κατά την άσκηση του έργου τους. Οι εκπαιδευτικοί είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους και την εκπαίδευση των μαθητών τους, απέναντι σε πολιτικές που τους στοχοποιούν και προσπαθούν να ποινικοποιήσουν τη συλλογική δράση τους.

Η ΔΟΕ εκπροσωπεί τον κλάδο και καλεί τους εκπαιδευτικούς να παραμείνουν ενωμένοι και μαχητικοί για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για συλλογικό αγώνα προκειμένου να επιτευχθούν νίκες και δικαιώματα για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές τους.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts