Αύξηση των Στρατιωτικών Επιχειρήσεων του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ και Συνέπειες για την ΠΕριοχή

Αύξηση των Στρατιωτικών Επιχειρήσεων του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ και Συνέπειες για την ΠΕριοχή


Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Ιωάννης Μπαλτζώης, δήλωσε ότι «οι ισραηλινοί δεν αποκαλύπτουν εύκολα τα σχέδιά τους». Ανέφερε ότι ενδέχεται οι τελευταίες ανακοινώσεις να έχουν γίνει σκόπιμα για να καλύψουν άλλες στρατηγικές κινήσεις που ετοιμάζουν. Όσον αφορά την κατάσταση της Χεζμπολάχ, τόνισε ότι η οργάνωση εξακολουθεί τις επιθέσεις από τα βόρεια σύνορα του Λιβάνου, παρά τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ.

«Το Ισραήλ έχει προχωρήσει περίπου 10 χιλιόμετρα μέσα στο Λίβανο, πλήττοντας σήραγγες και οπλικά συστήματα της Χεζμπολάχ», πρόσθεσε. Παράλληλα, έκανε λόγο για τον πύραυλο Golden Ηorizon, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να διεισδύσει σε βάθος 150 μέτρων, καταστρέφοντας τις υποδομές της Χαμάς. Ο Ιωάννης Μπαλτζώης υπογράμμισε ότι για την επίτευξη τέτοιων στόχων απαιτείται τεράστια δύναμη, ενδεχομένως ακόμα και πυρηνική κεφαλή.

Σχολιάζοντας τη χρηματοδότηση της Χεζμπολάχ, ο αντιστράτηγος επισήμανε ότι η οργάνωση δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το Ιράν, καθώς περίπου το 50% των εσόδων της προέρχεται από λαθρεμπόριο και παράνομες δραστηριότητες. Τα υπόλοιπα έσοδα προέρχονται από την ιρανική υποστήριξη.

Ο Μπαλτζώης εκτίμησε ότι οι τρέχουσες στρατιωτικές επιθέσεις του Ισραήλ σε Gaza και Λίβανο ίσως πλησιάζουν στο τέλος τους, καθώς οι Ισραηλινοί φαίνεται να είναι κοντά στη νίκη στη Γάζα.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις διπλωματικές εντάσεις και τη στάση του γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron, απέναντι στο Ισραήλ, υπονοώντας ότι ίσως προσπαθεί να επανακαθορίσει τη θέση του στην πολιτική σκηνή. Αυτό μπορεί να οφείλεται και στην πίεση από τον μουσουλμανικό πληθυσμό της Γαλλίας, καθώς και από τη νεολαία που υποστηρίζει τους Παλαιστινίους.

Στο πλαίσιο των πρόσφατων εξελίξεων, ο Μπαλτζώης υπογράμμισε την επιθυμία κάποιων παραγόντων να αποκόψουν τις χρηματοδοτήσεις της Χεζμπολάχ. Οι επιθέσεις σε τραπεζικά παραρτήματα της Βηρυτού σχετίζονται με αυτήν την στρατηγική.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts