Αύξηση των περιστατικών ενδοσχολικής βίας και τα μέτρα του υπουργείου Παιδείας για την πρόληψη και αντιμετώπισή τους

Αύξηση των περιστατικών ενδοσχολικής βίας και τα μέτρα του υπουργείου Παιδείας για την πρόληψη και αντιμετώπισή τους


Τα περιστατικά βίας με θύτες ανήλικους έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, στερώντας από την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία τη χαρά και την ασφάλεια. Ήδη από την αρχή της σχολικής χρονιάς, το ζήτημα της ενδοσχολικής βίας έχει επιτείνει τον προβληματισμό των εκπαιδευτικών, αλλά και του υπουργείου Παιδείας. Όπως τόνισε η υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Ζέττα Μακρή, «η συχνότητα και η ένταση των φαινομένων της ενδοσχολικής βίας μας προβληματίζει πολύ και απαιτεί από εμάς, ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, δραστικά μέτρα».

Η υφυπουργός επισήμανε την ανάγκη να διασφαλιστεί ένα ασφαλές περιβάλλον για όλους τους μαθητές. Αναφέρθηκε σε σειρά πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει το υπουργείο, όπως η δημιουργία της πλατφόρμας stop-bullying.gov.gr για την καταγραφή καταγγελιών, η αύξηση του αριθμού ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία, καθώς και η εκπαίδευση των δασκάλων σε θέματα σχετικά με το bullying.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, από την 1η έως τις 19 Σεπτεμβρίου, έχουν καταγραφεί 27 καταγγελίες, με 12 από γονείς και 15 από μαθητές, μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας. Επιπλέον, το υπουργείο ανακοίνωσε αυστηρότερα μέτρα για τη χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, συνδέοντας τη χρήση τους συχνά με περιστατικά βίας και εκφοβισμού. Η Μακρή δήλωσε ότι η κατοχή και χρήση κινητών απαγορεύεται ρητά και οι κυρώσεις θα είναι αυστηρές, περιλαμβάνοντας αποβολές ακόμη και αλλαγές σχολικών πλαισίων.

Η αντίδραση στην ενδοσχολική βία χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση, όπως τόνισε η κα. Κορίνα Χατζηνικολάου, επίκουρη καθηγήτρια αναπτυξιακής ψυχοπαθολογίας. Η κλιμάκωση της βίας μπορεί να συνδεθεί με τις σκληρές συνθήκες που έχουν βιώσει οι νέοι. «Η γενιά αυτή έχει γεννηθεί μέσα στην κρίση και η πανδημία έχει επιδεινώσει την κατάσταση», υπογράμμισε η καθηγήτρια.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος, χαρακτήρισε την απαγόρευση της χρήσης κινητών ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και ανέφερε ότι η βία ενδέχεται να μεταφερθεί εκτός σχολείου. «Η λύση δεν είναι απλή και απαιτεί συνολική υποστήριξη και συντονισμό από την κοινωνία και το εκπαιδευτικό σύστημα», κατέληξε.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts