Αύξηση κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα και προτάσεις για την πρόληψη

Αύξηση κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα και προτάσεις για την πρόληψη


Κατά την τρέχουσα επιδημιολογική περίοδο, έχουν καταγραφεί συνολικά 192 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα. Από αυτά, 143 εμφάνισαν σοβαρές εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, όπως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα, ενώ 49 κρούσματα είχαν ήπιες ή καθόλου εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Σημειώθηκαν συνολικά 30 θάνατοι σε ασθενείς ηλικίας άνω των 60 ετών, με διάμεση ηλικία τους 81 έτη, και ένα επιπλέον θάνατος που αποδόθηκε σε άλλες σοβαρές υγειονομικές καταστάσεις.

Την τελευταία εβδομάδα, διαγνώσθηκαν 12 νέα εγχώρια κρούσματα του ιού, καθώς και 3 θάνατοι, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ. Παράλληλα, καταγράφηκαν τέσσερα εισαγόμενα κρούσματα σε άτομα που είχαν εκτεθεί σε άλλες χώρες, συγκεκριμένα τρία στην Αλβανία και ένα στην Αυστρία, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην συνολική ανάλυση.

Τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε 67 Δήμους και 29 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, όπως Λάρισα, Καρδίτσα, Χαλκιδική, Σέρρες και άλλες. Ο ΕΟΔΥ εκτιμά ότι θα υπάρξουν και άλλα κρούσματα το επόμενο διάστημα, εφόσον κρίνεται αναγκαία η υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας.

Το 2024, χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γειτονικές περιοχές έχουν επίσης αναφέρει κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, συμπεριλαμβανομένων των Ιταλίας, Ισπανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και άλλων.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts