Αυξημένη Θνησιμότητα στην Εργασία και Η Ανάγκη Βελτίωσης της Υγείας και Ασφάλειας στην Ελλάδα

Αυξημένη Θνησιμότητα στην Εργασία και Η Ανάγκη Βελτίωσης της Υγείας και Ασφάλειας στην Ελλάδα


Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι η δραματική αύξηση των θανάτων στον εργασιακό τομέα τις τελευταίες πέντε ημέρες, με οκτώ εργαζόμενους να χάνουν τη ζωή τους, φέρνει στην επιφάνεια το σημαντικό πρόβλημα της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία στη χώρα. Με τα εργατικά ατυχήματα να εκτοξεύονται, το 2024 καταγράφηκαν 109 θάνατοι και 174 σοβαροί τραυματισμοί στις εργασίες.

Η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι 2.500 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από επαγγελματικές νόσους στην Ελλάδα, ενώ οι αρχές δεν καταγράφουν καθόλου αυτά τα περιστατικά. Η κατάσταση αυτή έρχεται στο φως, τη στιγμή που η Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία έχει αναγνωριστεί ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας το 2022.

Ο κοινωνικός διάλογος για την τροποποίηση του Κώδικα Νόμων Υγείας Ασφάλειας στην Εργασία, ο οποίος ξεκίνησε τον Νοέμβριο του περασμένου χρόνου, προχωρά χωρίς τη συμμετοχή των εργαζομένων. Παρόλα αυτά, η ΓΣΕΕ έχει προτείνει επανειλημμένα στο υπουργείο Εργασίας, μεταξύ άλλων, την προτεραιοποίηση της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία, τη λειτουργία του Συμβουλίου Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, καθώς και την αποκατάσταση της ισορροπίας μέσω Συλλογικών Συμβάσεων.

Η Συνομοσπονδία καλεί το υπουργείο Εργασίας να αναλάβει άμεσες δράσεις, τονίζοντας ότι ήδη έχει υπάρξει καθυστέρηση. «Αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να έχουν άμεση και θετική επίδραση στην Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts