Κατολίσθηση που προκλήθηκε από τις σφοδρές βροχοπτώσεις προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον επτά ανθρώπων ενώ άλλοι 35 φέρονται ως αγνοούμενοι σήμερα στο Ελ Σαλβαδόρ, 15 χλμ. βορείως της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ, σύμφωνα με έναν πρώτο προσωρινό απολογισμό των αρχών.

“Σχεδόν 35 άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι, επτά πτώματα βρέθηκαν μέσα στη λάσπη και τα ερείπια”, ανακοίνωσε η εθνική αστυνομία μέσω Twitter.

Περίπου 300 πυροσβέστες, αστυνομικοί και στρατιώτες συντονίζουν τις έρευνες σε μια προσπάθεια διάσωσης των ανθρώπων η τύχη των οποίων αγνοείται, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Η κατολίσθηση έπληξε το χωριό Λος Ανχελίτος, στην πόλη Νεχάπα, μετά τις ισχυρές βροχές που έπεσαν τη νύχτα και αποσάρθρωσαν το έδαφος στις πλαγιές του ηφαιστείου του Σαν Σαλβαδόρ.

Πενήντα σπίτια παρασύρθηκαν από τη λάσπη και 35 άνθρωποι που είχαν καταφύγει μέσα σε μια εκκλησία απομακρύνθηκαν από την πληγείσα περιοχή.

Η λάσπη, μαζί με ογκόλιθους, κατέβηκε από την κορυφή του ηφαιστείου Σαν Σαλβαδόρ και σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά της μέχρι που έκοψε μια εθνική οδό που συνδέει την πρωτεύουσα με το βόρειο τμήμα της χώρας.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσε ότι η κατολίσθηση χάραξε μια πορεία μήκους περίπου 4 χιλιομέτρων μέσα από το χωριό Λος Ανχελίτος, παρασύροντας λάσπη, βράχους και κορμούς δέντρων στο πέρασμά της.

Οι αρχές αναφέρουν ότι υπάρχουν δύο παιδιά μεταξύ των επτά νεκρών.

Ο υπουργός Άμυνας Ρενέ Φράνσις Μερίνο Μονρόι ανάρτησε στο Twitter φωτογραφίες από την περιοχή που δείχνουν στρατιώτες με έναν ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο να εργάζονται μαζί με πυροσβέστες και πολίτες προσπαθώντας να εντοπίσουν επιζώντες τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάριο Ντουράν χαρακτήρισε “δύσκολη” την κατάσταση και είπε ότι περίπου 35 άνθρωποι είναι θαμμένοι κάτω από τη λάσπη.

Μια κατολίσθηση στην πάνω πλευρά του ηφαιστείου Σαν Σαλβαδόρ, στις 19 Σεπτεμβρίου του 1982, είχε καταπλακώσει 160 σπίτια στη συνοικία του Μοντεμπέλο προκαλώντας τον θάνατο 300 και πλέον ανθρώπων.

Πηγή: sofokleousin.gr