Ένα χρόνο νωρίτερα απ’ ότι εκτιμάται είναι πιθανόν να αποφασιστεί, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η αύξηση των επιτοκίων. Οι Financial Times επικαλούνται αδημοσίευτα εσωτερικά έγγραφα της ΕΚΤ, στα οποία γίνεται σαφές ότι οι αναλυτές και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της τράπεζας, εκτιμούν ότι «πιαστεί» ο στόχος για πληθωρισμό 2% έως το 2025.

Αυτό συνεπάγεται, βάσει και των όσων απορρέουν από την ανάλυση της ΕΚΤ, ότι αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων πριν το τέλος του 2023, δηλαδή τουλάχιστον ένα χρόνο νωρίτερα από το χρονικό «πεδίο» που έχουν ορίσει ειδικοί, αναλυτές και οικονομολόγοι.

Οι FT, μάλιστα, αναφέρουν στο σχετικό αποκαλυπτικό άρθρο τους, ότι ο επικεφαλής οικονομολόγος της EKT Philip Lane, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με ομολόγους του γερμανικών τραπεζών, αναφέρθηκε εκτενώς στις εν λόγω εκτιμήσεις και στα δεδομένα που αφορούν στις μακροπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού (2% έως το 2025).

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διέψευσε το δημοσίευμα των Financial Times, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι: «Ο κος Lane ξεκαθάρισε σε δημόσια εκδήλωση, πως η ΕΚΤ μπορεί να φτάσει τον στόχο του 2% με τον καιρό, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία. Δεν υπήρξε συνομιλία του με Γερμανούς τραπεζίτες, όπου αναφέρθηκαν όσα γράφονται στο δημοσίευμα των Financial Times

Πηγή: sofokleousin.gr