Οι αρχικοί αγοραστές του νιτρικού αμμωνίου –του υλικού που έσπειρε το θάνατο στη Βηρυτό- αποκάλυψαν στο CNNi πως είχε αγοραστεί για να χρησιμοποιηθεί για εξορύξεις.

Η εταιρεία «Fábrica de Explosivos Moçambique» (FEM, σ.σ. εργοστάσιο εκρηκτικών Μοζαμβίκης) δήλωσε στο CNNi πως εκείνοι είχαν κάνει την πρώτη παραγγελία της νιτρικής αμμωνίας, που παρέμεινε στη Βηρυτό για σχεδόν επτά χρόνια.

Εκπρόσωπος της εταιρείας εξήγησε πως η εν λόγω παραγγελία έγινε με στόχο το υλικό να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή εκρηκτικών για εταιρείες εξόρυξης στη Μοζαμβίκη.

«Ναι, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το παραγγείλαμε» είπε ο εκπρόσωπος, μιλώντας στο CNNi.

Το νιτρικό αμμώνιο, όμως, δεν έφτασε ποτέ στη Μοζαμβίκη.

Έμεινε στο λιμάνι της Βηρυτού για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρά τις προειδοποιήσεις ειδικών στους αρμόδιους, και τελικά εξερράγη στις αρχές της εβδομάδας.

Η φονική έκρηξη έχει ισοπεδώσει μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας του Λιβάνου και άφησε πίσω της τουλάχιστον 154 νεκρούς, με βάση την τελευταία καταμέτρηση του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Η FEM τόνισε πως πρόκειται για τη μοναδική παρτίδα του χημικού που παραγγέλθηκε από την εταιρεία στη Μοζαμβίκη και δεν έφτασε στον προορισμό της.

«Αυτό δεν είναι συνηθισμένο. Δεν είναι καθόλου συνηθισμένο» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου, και συμπλήρωσε:

«Όταν γίνεται μια παραγγελία –για οποιοδήποτε πράγμα- δεν είναι συνηθισμένο να μην το λαμβάνεις. Αυτό ήταν ένα πλοίο, δεν ήταν κάτι μικρό που χάθηκε στο ταχυδρομείο. Πρόκειται για μεγάλη ποσότητα».

Ο εν λόγω εκπρόσωπος εργάζεται για την εταιρεία από το 2008.

Το CNNi συμφώνησε να μην δημοσιοποιήσει το όνομα του εν λόγω εκπροσώπου Τύπου για την προστασία της ιδιωτικής του ζωής, δεδομένου ότι η έκρηξη στη Βηρυτό αποτελεί ένα ευαίσθητο διεθνές θέμα.

Πηγή: CNN

Πηγή: sofokleousin.gr