O αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς εξερράγη, σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ, στο υπουργικό συμβούλιο και επιτέθηκε δριμύτατα στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την οποία η καγκελάριος Μέρκελ υπερασπίστηκε. Η συμπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Σάσκια Έσκεν επιβεβαιώνει το περιστατικό.

Σύμφωνα με την Bild ο Ολαφ Σολτς φέρεται να ξεσπάθωσε κατά της ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου της Δευτέρας, καθώς σύμφωνα με το δημοσίευμα φέρεται να είπε σχετικά με την ευρωπαϊκή στρατηγική για την προμήθεια των εμβολίων «Αυτό είναι πραγματικά σκατά» τονίζοντας παράλληλα ότι το Βερολίνο «δεν μπορεί να επιτρέψει να επαναληφθούν αυτά τα σκατά», καθώς φουντώνει η οργή για τις τραγικές καθυστερήσεις και αδιαφανείς συμφωνίες.

Ο Σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος, το κόμμα του οποίου αντιτάχθηκε στον διορισμό της ντερ Λάιεν ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2019, επισήμανε επίσης μια σειρά φάουλ όταν ήταν Γερμανίδα υπουργός Άμυνας. Λέγεται, μάλιστα, ότι περιέγραψε το φιάσκο με τα εμβόλια ως «ντροπή».

Ο Σολτς, ο οποίος συνήθως είναι ψύχραιμος, άφησε τον θυμό του να ξεχειλίσει σημειώνεται σε γερμανικά μέσα: «Αυτό που συμβαίνει στις Βρυξέλλες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη φον ντερ Λάιεν  είναι εντελώς χαοτικό», φέρεται να είπε. «Η καγκελάριος Μέρκελ λέγεται ότι επέτρεψε αρχικά στον πολιτικό του SPD να εκδηλώσει το θυμό του, ωστόσο, μετά την ευθεία επίθεση εναντίον της φον ντερ Λάιεν, λέγεται ότι παρενέβη και υπερασπίστηκε την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», γράφει η εφημερίδα «Bild».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δεν είναι πάντως ο μόνος που επικρίνει την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς δέχεται πυρά από πολλές πλευρές για τις παραγγελίες των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Μυστικές συμβάσεις, κακή επικοινωνία οδήγησαν σε μαζικές επικρίσεις της ΕΕ, η οποία κατηγορείται ότι έκανε πολύ μικρές παραγγελίες εμβολίων και πολύ αργά.

Το καλοκαίρι, οι 27 χώρες της ΕΕ αποφάσισαν να μην διαπραγματευτούν τις συμβάσεις για την προμήθεια εμβολίων σε εθνικό επίπεδο, αλλά να χρησιμοποιήσουν την κοινή διαπραγματευτική τους δύναμη. Ωστόσο, η παραγωγή και η παράδοση ξεκίνησαν αργά. Έτσι, μέχρι στιγμής, έχουν εμβολιαστεί στην ΕΕ σημαντικά λιγότερα άτομα  από ό, τι στο Ισραήλ ή τη Βρετανία, για παράδειγμα. Οι τεράστιες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα παράδοσης της παρασκευάστριας εταιρείας Astrazeneca έφεραν επίσης την ΕΕ σε δυσμενή θέση πρόσφατα.  

Δυσαρέσκεια και για την Επίτροπο Στέλλα Κυριακίδου

Σύμφωνα με την Bild, πέραν της φον ντερ Λάιεν, Γερμανοί υπουργοί εξέφρασαν δυσαρέσκεια και με την Επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, που κατηγορείται ότι απέτυχε να εξασφαλίσει συμβόλαιο με την Pfizer μέχρι τον Νοέμβριο, ενώ η Βρετανία και οι ΗΠΑ είχαν πετύχει συμφωνίες από τον περασμένο Ιούλιο.

Παράπονα για την Στέλλα Κυριακίδου εξέφρασε και ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν στην Άνγκελα Μέρκελ την περασμένη χρονιά. Μάλιστα, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η Κυριακίδου δυσκολευόταν να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με στελέχη της Pfizer, ενώ ο Σπαν μιλούσε απευθείας στον επικεφαλής.

Τα προβλήματα με τις παραδόσεις των εμβολίων στην Ευρώπη την ανάγκασαν να στραφεί προς την Ρωσία και την Κίνα, τα εμβόλια των οποίων αρχικά είχαν αγνοηθεί από την Ευρώπη, με την Ανγκελα Μέρκελ να δηλώνει πρόσφατα ότι «όλα τα εμβόλια είναι ευπρόσδεκτα στην ΕΕ», γνωστοποιώντας ότι ήδη έχει μιλήσει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, ενώ έχουν ήδη γίνει προσεγγίσεις για συνδρομή στην παραγωγή.

Πηγή: sofokleousin.gr