Η αύξηση των κρουσμάτων κορoνοϊού στην Άγκυρα φέρνει τα νοσοκομεία στα όριά τους και οι τουρκικές αρχές πρέπει να επιβάλουν εκ νέου ένα lockdown για να θέσουν υπό έλεγχο τη διασπορά του νέου ιού, όπως αναφέρουν γιατροί στην τουρκική πρωτεύουσα.

Η πόλη είναι πλέον το επίκεντρο του ξεσπάσματος της COVID-19 στην Τουρκία, όπως ανακοίνωση η κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα και παρόλο που οι αρχές λένε ότι δεν υπάρχουν ακόμη σχέδια για επιβολή lockdown, αξιωματούχοι συζητούν μεταξύ τους ότι ίσως χρειαστούν νέα μέτρα σύντομα.

«Η Άγκυρα έχει γίνει Oυχάν», αναφέρει ο καθηγητής γηριατρικής Μουσταφά Kανκουρταράν από το ιατρικό τμήμα του πανεπιστημίου Hacettepe, αναφερόμενος στην κινεζική πόλη όπου πρωτοεμφανίστηκε ο κορoνοϊός.  

«Θα πρέπει να επιβληθεί ένα lockdown 10 – 14 ημερών. Το περιθώριο χωρητικότητας των δομών Υγείας μπορεί να ξεπεραστεί», τόνισε στο Twitter την Τετάρτη, παρακινώντας την κυβέρνηση να ανοίξει όλα τα ιατρικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών υγειονομικών μονάδων.

Δύο αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στην Άγκυρα αυξάνεται ταχύτερα από το αναμενόμενο και ότι τα τρέχοντα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων, δεν είχαν τα εκτιμώμενα αποτελέσματα.

«Τα ημερήσια θετικά κρούσματα είναι αρκετά υψηλά για να προκαλέσουν πλέον ανησυχία, και όλοι έχουν αρχίσει να βλέπουν καθημερινά νέα περιστατικά μόλυνσης στον κλειστό τους κύκλο», εξηγεί ένας αξιωματούχους, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.  

«Εάν δεν ληφθούν νέα μέτρα, φαίνεται ότι θα είναι πιο δύσκολο να αποτραπούν νέα προβλήματα», πρόσθεσε ο ίδιος, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να γίνουν κάποια βήματα που να ξεκινούν από την ίδια την πόλη.

«Δεύτερη κορύφωση»

Ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτσά, περιγράφοντας μια «δεύτερη κορύφωση» της COVID-19 στην Τουρκία, δήλωσε ότι ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην Άγκυρα αυτή την εβδομάδα ήταν ο διπλάσιος από αυτά στην Κωνσταντινούπολη, της οποίας ο πληθυσμός είναι τριπλάσιος από αυτόν της πρωτεύουσας.

Ο κυβερνήτης της Άγκυρας Βασίπ Σαχίν ανέφερε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι ήλπιζε πως η αυξητική τάση στον αριθμό κρουσμάτων δεν θα απαιτούσε αυστηρότερα μέτρα όπως απαγόρευση της κυκλοφορίας.

«Η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι μια δύσκολη κατάσταση, δεν επιθυμούμε να το επιβάλουμε αυτό. Πιστεύουμε ότι γίνεται να αντιστρέψουμε αυτή την τάση στην πόλη μας δίχως τέτοιου είδους περιορισμούς», δήλωσε ο Σαχίν.

Ωστόσο, οι γιατροί στην Άγκυρα και άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας είναι εξαντλημένοι, σύμφωνα με την Τουρκική Ένωση Ιατρών.

Ένας γιατρός που ασχολείται με περιστατικά COVID-19 είπε στο Reuters ότι υπήρχαν πάνω από 1.000 ημερήσια κρούσματα σε νοσοκομείο της Άγκυρας, αριθμός που δεν είναι πολύ χαμηλότερος των συνολικών ημερήσιων κρουσμάτων που ανέρχονται περίπου σε 1.600. Υπάρχουν ασθενείς που δέχονται ιατρική φροντίδα στους διαδρόμους και γιατροί που έχουν χάσει τη ζωή τους.

«Η Άγκυρα βρίσκεται πραγματικά σε πολύ δύσκολη θέση», ανέφερε ο γιατρός. «Πρέπει πραγματικά να επιβάλουν περιορισμούς σχετικά με την κυκλοφορία έξω».

Σε ερώτηση για τους αριθμούς που αποκάλυψε ο γιατρός, του τουρκικό υπουργείο Υγείας εμμένει στα δικά του στοιχεία.

Οι θάνατοι σε όλη τη χώρα έχουν ανέβει στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαΐου, όταν ίσχυε ακόμα το lockdown, με 49 θανάτους να καταγράφονται την Πέμπτη.

Το Σαββατοκύριακο, οι δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων της πανδημίας, επικαλούμενοι τοπικές πληροφορίες.

Πηγή: REUTERS

Πηγή: sofokleousin.gr