Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι διεκδικητές της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ στις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου και η δημοσκόπηση της GPO που δημοσίευσαν «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», δίνει ένα πρώτο στίγμα: πρόκειται για μάχη για τρεις, τους (με αλφαβητική σειρά) Νίκο Ανδρουλάκη, Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Παπανδρέου.

Η έρευνα διεξήχθη σε πανελλαδικό δείγμα 1.012 ατόμων που δήλωσαν ότι θα πάνε να ψηφίσουν για πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής —δεν είναι όλοι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ το 2019. Παράλληλα, όπως σημειώνεται στην ταυτότητα της δημοσκόπησης, το χρονικό διάστημα συλλογής στοιχείων έγινε σε δύο φάσεις, 23 με 25 Οκτωβρίου και 30 Οκτωβρίου με 3 Νοεμβρίου. Ένα μέρος της δηλαδή έγινε όσο η Φώφη Γεννηματά ζούσε ακόμη (η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απεβίωσε στις 25 Οκτωβρίου).

Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα της GPO δείχνει ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος διατηρεί ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι του κ. Παπανδρέου και του κ. Ανδρουλάκη, αλλά η διαφορές τους είναι τόσο μικρές που δεν είναι καν σίγουρο το δίδυμο του δεύτερου γύρου —το μόνο βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος, στις 12 Δεκεμβρίου, και αυτό σημαίνει ότι οι τρεις άλλοι υποψήφιοι θα παίξουν τον δικό τους ρόλο, τασσόμενοι με τον έναν ή τον άλλο φιναλίστ.

Εκτός και αν κάποιος από τους (με αλφαβητική σειρά) Παύλο Γερουλάνο, Χάρη Καστανίδη και Παύλο Χρηστίδη αποχωρήσει πριν τις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου που και αυτό μπορεί να επηρεάσει τα ποσοστά υπέρ ή κατά ενός εκ των τριών πρωτοπόρων.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO, στην ευρύτερη δεξαμενή πιθανών ψηφοφόρων ο Ανδρέας Λοβέρδος καταγράφει ποσοστό 28,8% (27,2% στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ), ο Γιώργος Παπανδρέου 25,2% (25,8%), ο Νίκος Ανδρουλάκης 24,7% (25,4%), ο Παύλος Χρηστίδης 6,2% (6,2%), ο Παύλος Γερουλάνος 4,3% (4,3%) και ο Χάρης Καστανίδης 4,1% (3,7%).

Οι αρνητικές γνώμες

Αξίζει να σημειωθούν και τα ποσοστά που συγκεντρώνουν οι υποψήφιοι σε αρνητικές και θετικές γνώμες:

Ο πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου συγκεντρώνει τις περισσότερες αρνητικές (ή μάλλον αρνητικές) γνώμες μεταξύ των υποψηφίων – φτάνει το 51,8% όσων δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν (έναντι 47% θετικών).

Στον αντίποδα, ο κ. Ανδρουλάκης, ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, συγκεντρώνει τις περισσότερες θετικές γνώμες (78,8%) και παράλληλα τις λιγότερες αρνητικές (μόλις 18,5%) —ακόμα καλύτερα είναι τα ποσοστά του μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ.

Ο κ. Λοβέρδος, βουλευτής Βορείου Τομέα του ΚΙΝΑΛ, συγκεντρώνει 77,3% θετικές γνώμες και 22,4% αρνητικές.

Πηγή: sofokleousin.gr