Δέκα χρόνια έμειναν “στα χαρτιά” τα σχέδια κατασκευής ελληνικού τμήματος του αγωγού που θα μετέφερε ρωσικό φυσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στην Αδριατική, με τελικό προορισμό την Ιταλία.
Γεωπολιτικές εξελίξεις και οικονομικοί υπολογισμοί καθυστερούσαν την υλοποίηση του έργου, που περιλαμβανόταν στο επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ. Τώρα το σχέδιο εγκαταλείπεται οριστικά, καθώς εκτιμάται ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση του.
 Ο σχεδιασμός αφορούσε τη δημιουργία αγωγού υψηλής πίεσης  στο τμήμα Κομοτηνή – Θεσπρωτία, συνολικής επενδυτικής δαπάνης 1,8 δισ. ευρώ. Το έργο είχε ενταχθεί σε όλα τα επενδυτικά προγράμματα  του ΔΕΣΦΑ  την τελευταία δεκαετία, χωρίς να προχωρήσει.
Απουσιάζει όμως από το νέο  δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του εθνικού συστήματος -διανομής φυσικού αερίου που έχει καταρτίσει ο ΔΕΣΦΑ.

Στο νέο πρόγραμμα περιλαμβάνονται σχέδια επενδύσεων 545,5 εκατ. ευρώ. Τα σημαντικότερα είναι η επέκταση του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου στη Δ. Μακεδονία και την Πάτρα, με συνολικό κόστος 195 εκατ. ευρώ.

Μικρής κλίμακας- αλλά μεγάλης οικονομικής σημασίας – έργα που εμφανίζονται πρώτη φορά στα επενδυτικά πλάνα, είναι η κατασκευή διασυνδετήριων αγωγών για τον τροφοδοσία με φυσικό αέριο των νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που πρόκειται να δημιουργήσουν ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Κομοτηνή και η Elpedison στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: sofokleousin.gr