Εφυγε χθες από τη ζωή ο Γιώργος Κούμπας, επιφανής παράγων της ασφαλιστικής αγοράς στην Ελλάδα, ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των εταιρειών “Κούμπας Συμμετοχών” και Eurobrokers, που πρωταγωνίστησαν  στον κλάδο την περίοδο 1995-2005 και την τελευταία δεκαετία βυθίστηκαν στη δίνη της οικονομικής και χρηματιστηριακής κρίσης.

 Ο εκλιπών σπούδασε χημικός μηχανικός στο ΕΜΠ. Ασχολήθηκε με τις ασφάλειες και άνοιξε νέους  δρόμους στον κλάδο, δημιουργώντας την πρώτη εταιρεία συμβούλων ασφαλίσεων, η οποία αναπτύχθηκε γρήγορα προσφέροντας συμβουλευτικές υπηρεσίες στις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις. Το 1996 εισήλθε στο Χρηματιστήριο και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε εταιρεία επενδύσεων και επιχειρηματικών συμμετοχών

Επικεφαλής της “Κούμπας Συμμετοχών” και της θυγατρικής της Eurobrokers -που εισήλθε επίσης στο χρηματιστήριο, ο Γιώργος  Κουμπας αναδείχθηκε σε μαιτρ της δημιουργίας υπεραξιών. Συγκέντρωσε τεράστια κεφάλαια προς επένδυση, διοχετεύοντας μεγάλο μέρος τους σε αναπτυσσόμενες καινοτόμες επιχειρήσεις.
 Ομως, ο ίδιος και οι εταιρείες του δανείστηκαν και μεγάλα ποσά για τοποθετήσεις σε μετοχές. Με την κατάρρευση του χρηματιστηρίου και την απαξίωση πολλών επιχειρήσεων στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης, οι εταιρείες του βρέθηκαν σε αδυναμία αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων.

Η “Κούμπας Συμμετοχών” οδηγήθηκε σε πτώχευση και εκκαθάριση, αφήνοντας “τρύπα” 125  εκατ. ευρώ στις τράπεζες – κυρίως στην Τρ. Πειραιώς, που είχε απορροφήσει την Marfin Bank η οποία ήταν μεγαλύτερος πιστωτής του ομίλου, με απαιτήσεις της τάξεως των 115 εκατ. ευρώ.

Πηγή: sofokleousin.gr