Η ΕΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προσφέρει το 2022 βοήθεια ύψους 1,53 δισεκατομμυρίου ευρώ στους Σύρους πρόσφυγες και εκτοπισμένους και κάλεσε τους άλλους συμμετέχοντες στην 6η διάσκεψη δωρητών που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες να μην εγκαταλείψουν τη Συρία.

«Στο άνοιγμα της διάσκεψης δωρητών, της οποίας προεδρεύω, ανακοινώνω τη δωρεά ενός εκατομμυρίου ευρώ για το ημερολογιακό έτος 2022, με τα οποία η συνεισφορά μας θα ξεπεράσει το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Το 2023 η ΕΕ θα προσφέρει την ίδια οικονομική στήριξη, δηλαδή 1,56 δισεκ. ευρώ», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Σας ζητώ να φανείτε εξίσου γενναιόδωροι στις δεσμεύσεις σας», πρόσθεσε απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των περίπου 70 κρατών και διεθνών θεσμών που συμμετείχαν σε αυτή τη διάσκεψη.

«Επικρατεί κόπωση έπειτα από 11 χρόνια συγκρούσεων. Είναι κατανοητό. Είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουμε πολλές συγκρούσεις ταυτόχρονα και η Ουκρανία βρίσκεται στο επίκεντρο», υπογράμμισε ο Μπορέλ.

«Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τη Συρία», τόνισε ο ίδιος. «Η ετήσια διάσκεψη των Βρυξελλών ενισχύει τις ελπίδες του συριακού λαού, ακόμη κι αν, δυστυχώς, δεν υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ», παραδέχθηκε.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι δεσμεύσεις για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας θα παραμείνουν στα επίπεδα του 2021», κάλεσε ο Μπορέλ. «Οι ανάγκες εξακολουθούν να είναι τεράστιες», σημείωσε.

Το 2021 οι δωρητές είχαν δεσμευθεί να προσφέρουν 6,4 δισεκ. δολάρια (4,4 για το 2021 και 2 για το 2022 και τις επόμενες χρονιές) για τον συριακό λαό και τους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στις γειτονικές χώρες.

Πηγή: sofokleousin.gr