H ελληνική θέση και αυτή του «ενεργειακού συνασπισμού» του ευρωπαϊκού Νότου (Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα), για επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στη χονδρεμπορική αγορά, συμπεριλήφθηκε-ως ρητή αναφορά- στο Κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Αυτό ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι «είχαμε μια δύσκολη συζήτηση για τα ζητήματα ενέργειας».

Το γεγονός ότι υπήρξε ρητή αναφορά στην επιβολή πλαφόν, αποτελεί μια πρώτη νίκη για τον ευρωπαϊκό νότο, που επέμεινε σ’ αυτό το αίτημα, παρά την αντίδραση της Γερμανίας και των λοιπών βορείων χωρών. Βεβαίως, έως ότου υπάρξει κοινή απόφαση, όχι μόνο στο ζήτημα του πλαφόν αλλά και σ’ αυτό της αποσύνδεσης των τιμών της χονδρικής ρεύματος με αυτές του φυσικού αερίου (πρόταση που υπέβαλλαν οι Νότιοι), υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος και σειρά διαβουλεύσεων στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «χθες είχαμε μία ουσιαστική συζήτηση με τον Τζο Μπάιντεν, επιβεβαιώσαμε την επιμονή μας να βαδίσουμε μαζί στο μονοπάτι των κυρώσεων. Εκφράσαμε τη δυσαρέσκεια μας για το γεγονός πως κάποιες χώρες, και μέλη του ΝΑΤΟ δεν συμβαδίζουν με τις κυρώσεις, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα τους. Προσκάλεσα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα μαζί του τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι να μιλήσει στο ελληνικό κοινοβούλιο. Αποφασίσαμε επίσης μαζί με άλλες χώρες και ειδικά την Γαλλία να οργανώσουμε ανθρωπιστική επιχείρηση στη Μαριούπολη, όπου η Ρωσία δυστυχώς βάλλει χωρίς διάκριση μεταξύ στρατιωτών και αμάχων. Μακάρι η Ρωσία να αντιληφθεί πως αυτή η πρακτική την απομονώνει».       

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι «στα της ενέργειας είχαμε μία δύσκολη συζήτηση. Δεν είχαμε πριν από το Συμβούλιο Κορυφής καταφέρει να βρούμε κοινό τόπο. Επιτύχαμε να υπάρξει ρητή αναφορά στο πλαφόν της τιμής του φυσικού αερίου. Έχουμε ζητήσει η πρόεδρος της Κομισιόν να μιλήσει με όλους τους βασικούς παίκτες, προκειμένου να προτείνει λύσεις μεταξύ των οποίων και το πλαφόν. Παραμένει ανοιχτό επίσης το ζήτημα του τρόπου που η τιμή του φυσικού αερίου επηρεάζει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η κομισιόν έχει συμφωνήσει να υποβάλλει προτάσεις εντός του Μαΐου».  

Πρόσθεσε δε ότι «με μεγάλη χαρά ακούσαμε τις προτάσεις της Κομισιόν ότι η ΕΕ θα μπορεί κεντρικά να προμηθεύεται φυσικό αέριο από τις μεγάλες χώρες παραγωγούς του καυσίμου. Παρά τις δυσκολίες και τις μικρές εντάσεις που καταγράφηκαν στη συζήτηση, καταλήξαμε σε κοινά συμπεράσματα, που είναι θετικά ώστε η ΕΕ να παρέμβει και να χρησιμοποιήσει τη δύναμη της για να σπάσει το παιχνίδι των κερδοσκόπων και να μην χρηματοδοτούμε τελικώς τον πόλεμο της Ρωσίας. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι σε θέση να επωμιστεί μόνη της το βάρος των υπέρογκων τιμών».      

Τέλος, ο πρωθυπουργός είπε ότι «ένα θέμα που θα μας απασχολήσει είναι η παγκόσμια επισιτιστική κρίση, έχω συγκαλέσει μία τέτοια σύσκεψη με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την προσεχή Δευτέρα. δεν αφορά την χώρα μας αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μία τέτοια κρίση»

Πηγή: sofokleousin.gr