Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Ντιντιέ Ρέιντερς δήλωσε σήμερα ότι η Ένωση θα πρέπει πρώτα να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στη Λευκορωσία ώστε να ασκήσει πίεση στο Μινσκ και να στοχοθετήσει μέλη του «καθεστώτος» που ευθύνονται για την καθήλωση του αεροσκάφους της Ryanair την Κυριακή.

Θα μπορούσε επίσης να γίνει μια συζήτηση για περιορισμούς στην εναέρια κυκλοφορία, όμως απομένει να διαπιστωθεί αν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συμφωνήσει σε μια συντονισμένη, ενιαία προσέγγιση ή αν η κάθε χώρα θα επιβάλει τους δικούς της περιορισμούς σε εθνικό επίπεδο, πρόσθεσε.

«Όμως πρώτα απ’ όλα, για να ασκηθεί πίεση στους ανθρώπους που ευθύνονται για τέτοιες … συμπεριφορές, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιδράσουμε σ’ αυτό. Και είμαι σίγουρος ότι είναι πολύ σημαντικό να δείξουμε ότι υπάρχει κοινή προσέγγιση σε διεθνές επίπεδο», τόνισε ο Ρέιντερς.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρόο είπε σήμερα ότι η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στο Μινσκ. «Υπάρχει ένα τέταρτο πακέτο οικονομικών κυρώσεων, που πρέπει να επιταχυνθεί (σ.σ. η εφαρμογή του) αλλά νομίζω ότι θα έπρεπε επίσης να εξετάσουμε κάτι σχετικά με την πολιτική αεροπορία επειδή αυτό θέτει σε κίνδυνο τους πολίτες», είπε στους δημοσιογράφους ο Βέλγος πρωθυπουργός. «Ελπίζω ότι μπορούμε να καταλήξουμε γρήγορα σε μια ομόφωνη απόφαση», πρόσθεσε.

Πηγή: sofokleousin.gr