Νέα αναβολή πήρε η δημοσιοποίηση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Σύμφωνο για την Μεταναστευτική Πολιτική και το Άσυλο.

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον, που έχει αναλάβει την εκπόνηση της πρότασης μαζί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, δήλωσε νωρίτερα στον ιστότοπο Politico Europe ότι θα παρουσιαστεί, αφού οι «27» καταλήξουν σε συμφωνία για τον νέο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε. και το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Είμαστε στη διαδικασία ολοκλήρωσης της πρότασης, αλλά πολλά κράτη-μέλη μας έχουν ζητήσει να περιμένουμε έως ότου καταλήξουν σε κατ’ αρχήν συμφωνία [για τον προϋπολογισμό]», δήλωσε η κ. Γιόχανσον στο Politico Europe. «Πιστεύω ότι καλή ιδέα να τα ακούσουμε». Θεωρητικά, πρόσθεσε η Σουηδή επίτροπος, θα μπορούσε να παρουσιάσει το σχέδιο μέσα στον Ιούλιο. Επικαλούμενη όμως την πολύχρονη εμπειρία της στην πολιτική, σημείωσε ότι «τα πράγματα συνήθως θέλουν το χρόνο τους… Είναι πιο ρεαλιστικό να μιλήσουμε για μία παρουσίαση μετά τις καλοκαιρινές διακοπές».

«Κατά τη γνώμη μου, η εθελοντική αλληλεγγύη δεν επαρκεί», είπε η κ. Γιόχανσον στο Politico σχετικά με το θέμα αυτό. «Χρειαζόμαστε έναν υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης, αλλά ο ακριβής σχεδιασμός αυτού του μηχανισμού δεν έχει ακόμα ρυθμιστεί πλήρως».

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της Καθημερινής, η Κομισιόν ήλπιζε να δημοσιοποιήσει την πρότασή της για το Σύμφωνο κοντά στο ξεκίνημα της γερμανικής προεδρίας (1.7), καθώς το Βερολίνο ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη θέσπιση ενός λειτουργικού ευρωπαϊκού συστήματος για τη μετανάστευση και το άσυλο, με δίκαιο επιμερισμό των βαρών. Τώρα όμως «η γερμανική προεδρία πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην αναζήτηση συμφωνίας για τον προϋπολογισμό», είπε η Επίτροπος, τονίζοντας ότι η απόφαση για την αναβολή ελήφθη κατόπιν διαβουλεύσεων με τη γερμανική κυβέρνηση.

Πηγή: Καθημερινή

Πηγή: sofokleousin.gr