Σε πτωτική αναθεώρηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα στη πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το 2022, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Η ελληνική οικονομία, όπως και οι λοιπές στην Ευρώπη, είναι «θύματα» του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεων που προκαλεί πολυεπίπεδα.

Σύμφωνα με την EBRD η εγχώρια οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό 2,9%, ενώ για το 2023 προβλέπει ανάπτυξη 3,5%. Οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα πλήξει τον ελληνικό τουρισμό, καθώς όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά « η Ελλάδα μπορεί να επηρεασθεί από μία γενική μείωση της τουριστικής διάθεσης των κατοίκων της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής λόγω του υψηλότερου κόστους και/ή της αίσθησης αυξημένου κινδύνου ενός ντόμινο από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Να θυμίσουμε ότι χθες η UBS τοποθέτησε στο 5,5% τον πήχη της ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Ο ελβετικός επενδυτικός οίκος αναφέρει ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά τους πρώτους μήνες έχει ξεκινήσει με ισχυρό ρυθμό, κάτι που αποδεικνύεται από το πρωτογενές πλεόνασμα 847 εκατ.ευρώ που καταγράφηκε τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο.

Η UBS στηρίζει την εκτίμησή της για ανάπτυξη 5,5% το 2022 στη θετική επίδραση που θα έχουν στην ελληνική οικονομία τα ευρωπαϊκά κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς επίσης και στο γεγονός ότι η φετινή τουριστική περίοδος θα εκκινήσει νωρίτερα από πέρυσι.
 

Πηγή: sofokleousin.gr