Ο Ταγίπ Ερντογάν προβαίνει συνεχώς σε επίδειξη ισχύος, ίσως και επειδή η παραμονή του στο προεδρικό μέγαρο δεν είναι τόσο βέβαιη όσο θέλει να παρουσιάζει προς τα έξω. Παρά τις διευρυμένες προεδρικές εξουσίες, που έχει συγκεντρώσει την τελευταία τριετία, εξαρτάται από τη στήριξη του υπερεθνικιστικού κόμματος MHP στην τουρκική εθνοσυνέλευση. Ακόμα όμως και με το MHP στο πλευρό του οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι δεν διασφαλίζει πλέον απόλυτη πλειοψηφία. Παρά το γεγονός ότι οι επόμενες εκλογές αναμένεται να γίνουν κανονικά το 2023, διάφορα σενάρια βλέπουν για αυτό το λόγο πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Προς το παρόν όμως ο πρόεδρος Ερντογάν ποντάρει στην πόλωση και την σύγκρουση.

Mε την τακτική του ο πρόεδρος Ερντογάν θέλει να διαιρέσει την αντιπολίτευση, λέει ο Μουσταφά Γενέρογλου, για πολλά χρόνια συνοδοιπόρος, έμπιστος του τούρκου προέδρου και σήμερα μέλος του αντιπολιτευτικού κόμματος Deva. Ο τούρκος πολιτικός θεωρεί ότι στόχος του Ερντογάν είναι να πυροδοτήσει σύγκρουση με σκοπό να διχάσει την τουρκική κοινωνία. Ακόμα κι αν η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η δικαιοσύνη της χώρας είναι ανεξάρτητη, ο Μουσταφά Γενέρογλου πιστεύει ότι κινητήρια δύναμη πίσω από τη διαδικασία απαγόρευσης του HDP είναι ο Ταγίπ Ερντογάν: «Χωρίς τη συγκατάθεσή του τίποτα δεν προχωρά».
«Το ΑΚΡ δεν θα κέρδιζε δίκαιες εκλογές»
Το εσωτερικό της τουρκικής εθνοσυνέλευσης

Η πτώση ποσοστών ανησυχεί τα κυβερνητικά κόμματα

«Βλέπουμε μια πολιτική, η οποία βασίζεται σε κρίσεις», εκτιμά ο Μουράτ Ακάν, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Μπογάζιτσι του Βοσπόρου: «Φραστικές επιθέσεις, απειλές, συλλήψεις και δικαστικές διαδικασίες διαιρούν την κοινωνία και ταυτόχρονα κρατούν σταθερά τη δημοκρατική αντιπολίτευση σε κατάσταση συναγερμού χωρίς να αφήνουν στα μέλη της χρόνο ούτε να πάρουν ανάσα για να σκεφθούν και να οργανωθούν». Ο τούρκος επιστήμονας θεωρεί ότι με αυτή την τακτική η συγκυβέρνηση στην Άγκυρα αποσκοπεί στη δημιουργία ενός αντιδημοκρατικού πλαισίου ενόψει των επόμενων εκλογών: “Είναι η απόδειξη ότι τα κυβερνητικά κόμματα είναι πλέον πεπεισμένα πως υπό κανονικές συνθήκες δεν θα καταφέρουν να κερδίσουν δημοκρατικές και δίκαιες εκλογές. Μοναδικός στόχος του Ερντογάν είναι η παραμονή του στην εξουσία.”

ΠΗΓΗ: DW

Πηγή: sofokleousin.gr