«Το σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης υπερβαίνει τον χρόνο ζωής της κυβέρνησης και αυτό δημιουργεί θέμα για το πώς λαμβάνονται αυτές οι δεσμευτικές για τη συνέχεια αποφάσεις», σχολίασε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019) Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών.

«Ακόμα κι αν δεν το λέμε μνημόνιο, το σχέδιο έχει προαπαιτούμενα», σημείωσε κάνοντας λόγο για έλλειμμα διαλόγου κατά την κατάρτιση του σχεδίου. Ο κ. Δραγασάκης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, δήλωσε ότι το κόμμα του συμφωνεί με τους γενικούς στόχους, όπως η ανθεκτικότητα και το περιβάλλον, αλλά άσκησε κριτική στο γεγονός ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα άθροισμα έργων και όχι έναν συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρουσίασε συνοπτικά τις προϋποθέσεις επιτυχίας που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπως αυτές θα παρουσιαστούν και σε σχετική εκδήλωση σε λίγες ημέρες. Μίλησε για την ανάγκη έστω και εκ των υστέρων από κοινού σχεδιασμό όλων των πόρων (ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κ.ά.) ώστε να εξασφαλιστεί ότι έχουν κοινούς στόχους.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην έλλειψη στόχων και κριτηρίων για τον τρόπο που θα διαχειριστούν οι τράπεζες τα χρήματα. Να αποσαφηνιστεί δηλαδή αν υπάρχει βούληση να ενισχυθούν οι μικρές επιχειρήσεις ή η περιφέρεια ή κάποιος τομέας παραπάνω κλ.π. σημείωσε. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη οι μεταρρυθμίσεις να είναι πράγματι προωθητικές και όχι «ό,τι ξέμεινε από τα Μνημόνια» και να αφορούν και σε τομείς που τώρα μένουν εκτός, όπως ο πολιτισμός ή η εστίαση. «Το σχέδιο είναι καλό αλλά σχεδιάστηκε με αντίληψη βόρειων χωρών και αυτό φαίνεται από τις ελλείψεις του», συμπλήρωσε, σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση.

Τέλος, ο κ. Δραγασάκης ζήτησε να υπάρξει ένα παρατηρητήριο σε μορφή διακομματικής επιτροπής που θα συγκεντρώνει τα προβλήματα ή όσα δεν λειτουργούν στην πορεία και θα προσπαθεί να βρίσκει λύσεις για την καλύτερη εφαρμογή του σχεδίου.

Πηγή: sofokleousin.gr