Μπορεί η Ελλάδα να έχει αποκλειστεί από τα τελικά του Euro 2020, που διεξάγονται αυτή την περίοδο, ωστόσο η κυβέρνηση δικαιούται να πανηγυρίζει για ένα ανέλπιστο πολιτικό δώρο, που της δόθηκε από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα. 

Έτσι, αρχικά από το σηματάκι με τα αρχικά FFM (Football Federation of Macedonia) στις στολές της εθνικής ομάδας της Βόρειας Μακεδονίας και στη συνέχεια από ένα tweet του Ζόραν Ζάεφ, η κυβέρνηση Μητοστάκη, έχει την ευκαιρία να κερδίσει πολύτιμο χρόνο σε ένα μείζον ενδοπαραταξιακό πρόβλημα

Πρόκειται για τα τρία μνημόνια συνεργασίας Ελλάδας- Β. Μακεδονίας, τα οποία έπρεπε να έχουν κυρωθεί από την ελληνική Βουλή από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου και επειδή η κυβέρνηση φοβάται «ανταρσία» σημαντικού τμήματος της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, αποφεύγει να τα φέρει προς ψήφιση. Ήδη ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει διαμηνύσει ότι δεν θα ψηφίσει τα μνημόνια και στη γραμμή αυτή αναμενόταν να συνταχθούν (είτε καταψηφίζοντας, είτε απέχοντας) τουλάχιστον 15 βουλευτές της ΝΔ. 

Και ενώ η κυβέρνηση βρισκόταν σε δυσχερή θέση, κινδυνεύοντας, ακόμα και στην περίπτωση κύρωσης των μνημονίων με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, να αποκαλυφθεί το ρήγμα εντός ΝΔ, για την αλλαγή πλεύσης σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών, έρχεται το απρόσμενο δώρο από τα Σκόπια, που επιτρέπει, χρησιμοποιούμενο ως πρόσχημα, τη νέα μετακίνηση της εισαγωγής του φλέγοντος ζητήματος στη Βουλή.  

Ήδη, διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου, κάνουν λόγο για έντονη δυσφορία όσον αφορά την ανάρτηση του Ζόραν Ζάεφ, που παρέλειψε το «Βόρεια» και παραπέμπουν ευθέως σε μετάθεση της κύρωσης των τριών μνημονίων «από τον Σεπτέμβριο… και βλέπουμε». Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών παραγόντων απώτερος σκοπός του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι να μην έρθουν τα μνημόνια στη Βουλή μέχρι τις επόμενες εκλογές-όποτε κι αν γίνουν- ώστε να αποφευχθεί η πολιτική ζημιά. Γι αυτό θεωρούν δεδομένο, μετά και το πρόσχημα που δόθηκε, ότι θα ακολουθηθεί παρελκυστική τακτική, με «κλωτσιές στο τενεκεδάκι». Επίσης, δίνεται η ευκαιρία στο Μέγαρο Μαξίμου με φαινομενική σκλήρυνση της στάσης της έναντι της Βόρειας Μακεδονίας, να ικανοποιήσει κάπως το ακροατήριο των «Μακεδονομάχων», στο οποίο μέχρι τώρα υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για την «κωλοτούμπα». 

Από την άλλη, ο ξένος παράγοντας (ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση) δεν επιθυμεί νέα εμπόδια στον δρόμο που έχει χαραχθεί για τη Βόρεια Μακεδονία (ήδη υπάρχει το βουλγαρικό βέτο για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ). Συνεπώς είναι βέβαιο ότι αν διαπιστώσει σκόπιμες καθυστερήσεις από την ελληνική πλευρά θα ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση.

Το tweet Ζάεφ 

 Υπενθυμίζεται, ότι προχθές βράδυ ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, παρακολουθώντας στο στάδιο του Άμστερνταμ τον αγώνα της εθνικής ομάδας της χώρας του με την αντίστοιχη της Ολλανδίας, μαζί με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε, έκανε την ακόλουθη ανάρτηση στο twitter: «Σήμερα βρίσκομαι στο στάδιο του Άμστερνταμ και δίνω την ισχυρή μου υποστήριξη στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Μακεδονίας». 

Προηγουμένως, ο  Ζόραν Ζάεφ, είχε δηλώσει σχετικά με το ζήτημα για  το σήμα στις φανέλες της εθνικής ποδοσφαίρου της Βόρειας Μακεδονίας:

«Όλη η Ευρώπη γνωρίζει ότι η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου εκπροσωπεί τη Βόρεια Μακεδονία στο Πρωτάθλημα.

Ακόμα και αν η Ομοσπονδία δεν αποτελεί δημόσια οντότητα, η εθνική ομάδα είναι. Όπως αυτό συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου. Έτσι είναι και πρέπει να είναι σαφές σε όλα τα επίπεδα και στον καθένα ότι είναι η εθνική ομάδα της Βόρειας Μακεδονίας, ανεξάρτητα από τα αρχικά της Ομοσπονδίας στη φανέλα.

Έχουμε ήδη θέσει αυτό το θέμα στην Ομοσπονδία και θα επιλυθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών και των κανόνων και παραδόσεων της UEFA.

Η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι ένα έργο σε εξέλιξη και ο στόχος μας είναι να βρίσκουμε σταδιακά με τους γείτονές μας λύσεις που εφαρμόζουν την συμφωνία και μας ωθούν μπροστά, στη βάση της συνεργασίας και του αμοιβαίου σεβασμού».

ΚΥΡ

Πηγή: sofokleousin.gr