Εχοντας προφανώς πλήρη κυβερνητική κάλυψη, το ΤΧΣ και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας αποφασίζουν να προχωρήσει η εκποίηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, με τίμημα μικρότερο και από το ήμισυ της καθαρής της θέσης. Είναι μία κίνηση που δεν εξυπηρετεί επ’ ουδενί τα συμφέροντα της τράπεζας και του Δημoσίου – ως βασικού μετόχου της, αλλά υπαγορεύεται από μνημονιακούς όρους και από τις επιταγές των Βρυξελλών.

Το σκανδαλώδες deal αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί σήμερα από τον CEO  της τράπεζας Παύλο Μυλωνά, αφού το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ έδωσε το “πράσινο φως”, αποφασίζοντας την Τετάρτη – όπως αναφέρουν πληροφορίες – να  εγκρίνει την πώληση του 90% της Ασφαλιστικής στο επενδυτικό fund  CVC Capital, με τίμημα της τάξεως των 480-500 εκατ. ευρώ.

Το τίμημα αυτό αντιστοιχεί  περίπου στο 45% της καθαρής θέσης  της Εθνικής Ασφαλιστικής  και στο 6πλάσιο των εκτιμώμενων ετήσιων καθαρών κερδών της (Ρ/Ε 6), όταν ανάλογα deals ασφαλιστικών εταιρειών στον ευρωπαϊκό χώρο γίνονται με Ρ/Ε 13 (τίμημα 13πλάσιο των ετήσιων κερδών). 

Επισημαίνεται ότι η αξία της Εθνικής Ασφαλιστικής αυξάνεται λόγω του ότι κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά , ενώ για την μητρική τράπεζα είναι ιδιαίτερα σημαντικό περιουσιακό στοιχεία, γιατί αποτελεί το πιό κερδοφόρο κομμάτι του ομίλου.

Θα την ξαναπουλήσουν…

Για την πώληση-εκποίηση εγείρονται ενστάσεις όχι μόνον λόγω του εξαιρετικά χαμηλού τιμήματος, αλλά και επειδή ο αγοραστής δεν δραστηριοποιείται στον ασφαλιστικό κλάδο και δεν μπορεί να “υποσχεθεί” κάποιο “λαμπρό μέλλον” για την Εθνική Ασφαλιστική: Την αγοράζει για να “φουσκώσει” κάπως την αξία της και να την ξαναπουλήσει σε λίγα χρόνια. Ουσιαστικά έρχεται να επωφεληθεί  αγοράζοντας “μισοτιμής” για να πουλήσει αργότερα την εταιρεία σύμφωνα με την πραγματική αξία της.

Είναι το “δώρο” που κάνουν στην CVC  το ΤΧΣ, η διοίκηση της Εθνικής και η κυβέρνηση – που χωρίς τη συναίνεσή της δεν θα μπορούσε να γίνει αυτό το deal.

Πηγή: sofokleousin.gr