Ανοίγει η ψαλίδα ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως δείχνουν τα ευρήματα δημοσκόπησης της Interview για λογαριασμό της Politic, ενώ οι Έλληνες, μεταξύ άλλων, διαφωνούν με την αποστολή αμυντικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ ανεβαίνει στο 33,5% από 33%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ διολισθαίνει από το 21,8% στο 21,5%. Το ΚΙΝΑΛ φτάνει το 16% (από 14,6%), το ΚΚΕ είναι στο 5,1%, η Ελληνική Λύση στο 4,9% και το ΜέΡα 25 στο 3.2%.

Στα εκτός βουλής κόμματα ο Συν. Δημιουργία αγγίζει το 2%, ενώ οι αναποφάσιστοι βρίσκονται στο 7.4%.

Στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει 46,8% θετικές απόψεις, ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με 36,6% και τρίτος είναι ο Αλέξης Τσίπρας (22,3%). Ο Δ. Κουτσούμπας έχει 20,8%, ο Κ. Βελόπουλος 12.5% και ο Γ. Βαρουφάκης 12%.

Ουκρανία

Την έρευνα απασχόλησαν και οι εξελίξεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, το 51% τάσσεται υπέρ της ουκρανικής πλευράς. Το 34% δεν υποστηρίζει κάποιο στρατόπεδο ενώ με το πλευρό της Ρωσίας συντάσσεται το 15%.

Το 63% συμφωνεί με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία και το 83% τάσσεται υπέρ της 12μηνης άδειας παραμονής και εργασίας σε πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Παράλληλα, το 54% είναι κατά της αποστολής στρατιωτικού υλικού στον πόλεμο της Ουκρανίας, ενώ συμφωνεί το 46%.

Το 53% θεωρεί πως το ελληνικό συμφέρον εξυπηρετείται μέσω της ουδετερότητας. Ωστόσο, όσοι πιστεύουν πως συμφέρει την Ελλάδα να ταχθεί υπέρ μιας πλευράς προκρίνουν πως αυτή πρέπει να είναι η ουκρανική (37%), ενώ μόλις το 3% υποστηρίζει τη στήριξη στη Ρωσία.

Για το ενδεχόμενο πυρηνικής απειλής, ως απίθανο σενάριο χαρακτηρίζεται από το 65% η χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία. Πολύ ή αρκετά πιθανό το βρίσκει το 28% και το 7% δεν παίρνει θέση.

Πολιτικοί αρχηγοί εκτός Ελλάδος

Για τους αρχηγούς των κρατών που εμπλέκονται στο ουκρανικό, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, έχει δημοφιλία 73,6% και ακολουθεί ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι με 40,7%. Τρίτος είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζό Μπάιντεν (34,7%) και ακολουθούν ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς (28,6%), ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (23,4%) ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον (17,6%).

Πηγή: sofokleousin.gr