Στην ανανέωση της θητείας του Τζερόμ Πάουελ στην προεδρία της Federal Reserve σκοπεύει να προχωρήσει ο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τη συντριπτική πλειοψηφία των οικονoμολόγων που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters.

Θυμίζουμε πως ο κ. Πάουελ επελέγη από τον Ντόναλντ Τραμπ για να διαδεχτεί την Τζάνετ Γέλεν στην ηγεσία του συμβουλίου των κυβερνητών της Fed, το Φεβρουάριο του 2018, καθώς ο κ. Τραμπ αγνόησε τις παροτρύνσεις που δεχόταν από παράγοντες της αγοράς να διατηρήσει την κυρία Γέλεν στη θέση. Κι αυτό διότι θεωρούσε την Τζάνετ Γέλεν μετριοπαθή και διαφωνούσε με τις επιλογές της στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής.

Τελικά αποδείχτηκε πως ο κ. Πάουελ σεβάστηκε απόλυτα την ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, αγνοώντας τις απόψεις του κ. Τραμπ, γεγονός που είχε ενοχλήσει σφόδρα τον πρώην πρόεδρο. Όμως, φαίνεται πως κέρδισε το στοίχημα με την αγορά να εμφανίζεται ευχαριστημένη με τον τρόπο που η Τράπεζα αντιμετώπισε τη χειρότερη οικονομική κρίση που έπληξε την αμερικανική (αλλά και παγκόσμια) οικονομία από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω της πανδημίας που ξέσπασε από πέρυσι.

Η θητεία του κ.Πάουελ λήγει το Φεβρουάριο του 2022, όμως θεωρείται βέβαιο πως η ανακοίνωση για την ανανέωση ή μη της θητείας του για άλλα τέσσερα χρόνια θα ανακοινωθεί πολύ νωρίτερα, ίσως και μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού. Αν και φαίνεται πως το Οβάλ Γραφείο λαμβάνει υπόψη του τα μηνύματα που εκπέμπει η αγορά.

Έτσι, λοιπόν, το 90% των οικονομολόγων, ή αλλιώς οι 36 από τους 40, που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Reuters δήλωσαν πως ο Αμερικανός πρόεδρος θα επιλέξει να διατηρήσει το status quo, λαμβάνοντας υπόψη πως η αμερικανική οικονομία παλεύει με το φάντασμα του πληθωρισμού και η αγορά εργασίας δεν έχει συνέλθει ακόμη από την κρίση.

Εξάλλου και κατά τη διήμερη κατάθεση του στο Καπιτώλιο, σε Βουλή και Γερουσία, ο κ. Πάουελ επανέλαβε την πρόθεση του να παρέχει «ισχυρή στήριξη» στην οικονομία, ώστε να ολοκληρωθεί η ανάκαμψη της από την πανδημία, ενώ επεσήμανε επίσης πως η Fed εστιάζει και στο στόχο της πλήρους απασχόλησης. Δύο στόχοι που παραμένουν σε προτεραιότητα παρά την ενίσχυση του πληθωρισμού, που ο ίδιος επανέλαβε πως είναι παροδικό φαινόμενο.

Από εκεί και πέρα ισχυρή υποψηφιότητα αποτελεί και η Λάελ Μπρέναρντ, μέλος του συμβουλίου της Fed, που εκτός από την εμπειρία της θα ήταν συμβατή με τη δεδομένη τάση του κ. Μπάιντεν να διορίζει περισσότερες γυναίκες σε θέσεις-κλειδιά.

Οι τέσσερις οικονομολόγοι στη δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι δεν ψήφισαν για την επανεκλογή Πάουελ, προέβλεψαν διορισμό της Μπρέναρντ.

«Ο Τζέι Πάουελ δεν έχει τόσο ισχυρό ανταγωνισμό, κυρίως από την Λάελ Μπρέναρντ. Είναι η δεύτερη επικρατέστερη, όμως ο Πάουελ παραμένει το φαβορί» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Τζέιμς Σουίνι της Credit Suisse.

Πηγή: sofokleousin.gr