Εντείνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών κατά της κυβέρνησης για την διαχείριση της πανδημίας, ενώ χάνει έδαφος το αφήγημα των “ανεύθυνων νέων” που ευθύνονται για την έξαρση.

Η δημοσκόπηση της Palmos Analysis για την Αυγή της Κυριακής έχει σημαντικά ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ως προς το πρώτο, είναι σαφής η δυσαρέσκεια που καταγράφει στο κοινωνικό σύνολο, για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην Υγεία, στην Παιδεία και αλλού. Ως προς το δεύτερο, αξιοσημείωτο είναι πως οι πολίτες “δείχνουν” ως αιτίες της έξαρσης, παράγοντες η σημασία των οποίων έχει υποβαθμιστεί από την κυβέρνηση, αλλά και την πλειονότητα των ΜΜΕ, όπως το “απρόσεκτο” άνοιγμα του Τουρισμού και τον συνωστισμό στις συγκοινωνίες.

Αναλυτικά, στην ερώτηση αν “έλαβε η κυβέρνηση εγκαίρως τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού ενόψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας” το 66% απαντά αρνητικά και το 31% θετικά, ενώ αμελητέο είναι το ποσοστό στο “δεν ξέρω/ δεν απαντώ”  – γεγονός που δείχνει και μία πόλωση. Επίσης, δυσαρέσκεια δηλώνει το 50% των ψηφοφόρων της ΝΔ που ρωτήθηκαν και το 68% των νέων (17 ως 34 ετών) που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση.

Για την ενίσχυση του ΕΣΥ

Επίσης, το 69% θεωρεί πως το ΕΣΥ δεν προετοιμάστηκε επαρκώς για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες. Την άποψη αυτή εκφράζει επίσης, ένα ποσοστό 47% των ψηφοφόρων της ΝΔ και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό 76% μεταξύ των νέων.

Για την Παιδεία

Όσον αφορά τους χειρισμούς της υπουργού Παιδείας, ειδικά στο θέμα της τηλε – εκπαίδευσης, το 64% της καταλογίζει ευθύνη για τις δυσλειτουργίες, ενώ στους νέους το ποσοστό είναι 71%.

Ως προς τους λόγους της έξαρσης που βλέπουμε τους δύο τελευταίους μήνες, το 45% θεωρεί πως φταίει το άνοιγμα του Τουρισμού χωρίς επαρκή μέτρα προστασίας, το 32% πως φταίει ο συνωστισμός που παρατηρείται στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς δεν πύκνωσαν τα δρομολόγια, ούτε ενισχύθηκε ο στόλος με ικανό τρόπο και μόνο ένα ποσοστό 27% θεωρεί ως υπεύθυνη την “συμπεριφορά των νέων”.

Πηγή: sofokleousin.gr