Οι Έλληνες ανησυχούν για την οικονομία και δεν θέλουν πρόωρες εκλογές: Αυτά είναι τα κυρίαρχα στοιχεία σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για«το Βήμα της Κυριακής».

Συγκεκριμένα, ως το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας, 4 στους 10 πολίτες απάντησαν ότι θεωρούν την οικονομία. Την ανεργία ανέφερε το 16%, την ιατρική περίθαλψη και την επιδημία του κορονοϊού το 14%, το προσφυγικό – μεταναστευτικό το 9% και την εξωτερική πολιτική το 7%.

Στο ερώτημα για το κατά πόσο η χώρα κινείται στη σωστή πορεία, το 53% απαντά καταφατικά και το 36% προς τη λάθος.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με 18,4 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας στα τέλη Μαίου η διαφορά των δύο κομμάτων ήταν μεγαλύτερη, στις 19,4 μονάδες (ΝΔ 40,3% και ΣΥΡΙΖΑ 20,9%). 

Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει 37,7% και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 19,3%, το Κίνημα Αλλαγής με 5,2%, το ΚΚΕ με 5,7%, η Ελληνική Λύση με 2,9%, το ΜΕΡΑ25 με 3%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1%. Συνεπώς η ΝΔ χάνει 2,6 μονάδες μέσα σε ένα μήνα. Ενισχυμένο από την προηγούμενη δημοσκόπηση κατά 1,1 μονάδα εμφανίζεται το ΚΚΕ (στα τέλη Μαίου είχε 4,6%), περνώντας στην τρίτη θέση.   

metron

Δημοφιλίες

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου απολαμβάνει την έγκριση από το 54%, ενώ το 28% εξέφρασε αρνητική άποψη.

Στους πολιτικούς αρχηγούς, προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 63% θετικές γνώμες και ακολουθούν: Γεννηματά 43%, Τσίπρας 35%, Κουτσούμπας 35%, Βαρουφάκης 24% και Βελόπουλος 17%.

Αξιολόγηση

Στην ερώτηση για το «ποια είναι η γνώμη σας για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντα του μέχρι στιγμής ο Κ. Μητσοτάκης, το 63% απάντησε θετική και το 29% αρνητική.

Το 55% εμφανίζεται να έχει θετική εντύπωση για το έργο της κυβέρνησης, ενώ το 33% αρνητική.

Καταλληλότητα για πρωθυπουργός

Στο ερώτημα για το ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης προηγείται με 50% έναντι του Αλέξη Τσίπρα που συγκεντρώνει 15%. Το 20% των ερωτηθέντων απάντησε «κανένας».

Πηγή: sofokleousin.gr