Μεγάλη δυσκολία στην κάλυψη των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της εταιρίας Alco που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open.

Παράλληλα, καταγράφεται ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία για την ελληνική οικονομία αλλά και τον ενισχυμένο ρόλο της Τουρκίας μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ είναι στις 8,9 μονάδες καθώς το κυβερνών κόμμα καταγράφει μικρή πτώση από την τελευταία δημοσκόπηση. Πτώση καταγράφεται και για το ΚΙΝΑΛ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερός στο 22,2.

Γιατί ανησυχούν οι πολίτες

Συγκεκριμένα στο ερώτημα πόσο ανησυχούν οι πολίτες για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στην ελληνική οικονομία, το 60% απαντά «πολύ», το 33% «αρκετά» ενώ μόνο 4% λέει «λίγο» και 2% «καθόλου».

Ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ποσοστά ανησυχίας και αναφορικά με την πιθανότητα ενίσχυσης του ρόλου της Τουρκίας από τις εξελίξεις στην Ουκρανία. 33% λέει ότι ανησυχεί πολύ και 38% αρκετά ενώ 16% απαντά λίγο και 9% καθόλου.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων φαίνεται να συμφωνούν με την θέση της Ελλάδας σε σχέση με την Ουκρανία καθώς το 38% πιστεύει ότι η θέση της Ελλάδας υπηρετεί αρκετά τα εθνικά συμφέροντα ενώ το 17% απαντά «πολύ», 27% και 10% στην ίδια ερώτηση απαντούν «καθόλου» και «λίγο».

Αγκάθι τα οικονομικά

Τεράστια φαίνεται να είναι η δυσκολία των πολιτών να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «θα λέγατε ότι μπορείτε να καλύψετε τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου, φυσικού αερίου, εύκολα, με μικρή δυσκολία, με μεγάλη δυσκολία ή δεν μπορείτε να τους καλύψετε;» το 55% απαντά ότι τους καλύπτει με μεγάλη δυσκολία, 29% με μικρή, 10% απαντά ότι δεν μπορεί να τους καλύψει και μόνο το 6% απαντά ότι τους καλύπτει εύκολα.

Παράλληλα, 46% απαντά ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας δεν βοηθούν καθόλου, 29% ότι βοηθούν λίγο, 17% αρκετά και μόνο 2% ότι βοηθούν πολύ.

Κλείνει η ψαλίδα

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 31,1% (31,8% στην προηγούμενη μέτρηση της Alco), ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει δεύτερος με 22,2% ενώ το ΚΙΝΑΛ σημειώνοντας πτώση 1,1 καταγράφει ποσοστό 13% και είναι στην τρίτη θέση.

Το ΚΚΕ παραμένει στην τέταρτη θέση με ποσοστό 5,8 ενώ η Ελληνική Λύση είναι στο 4,5%. Οριακά εκτός βουλής είναι το Μέρα25 καθώς καταγράφει ποσοστό 2,8%.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να υπερτερεί του Αλέξη Τσίπρα στην ερώτηση «ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο ως πρωθυπουργό» καθώς 36% απαντά τον Πρωθυπουργό, 23% τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ενώ 33% απαντά «κανέναν»

Πηγή: sofokleousin.gr