Έκκληση στους δημότες της Κοζάνης «να μην υποτιμούν τη χρήση της μάσκας» προκειμένου να προστατευτεί «η υγεία μας αλλά και των διπλανών μας», απευθύνει, με σημερινό του μήνυμα, ο δήμαρχος της πόλης Λάζαρος Μαλούτας.

Η ΠΕ Κοζάνης είναι η πρώτη περιοχή της Ελλάδας που πέρασε στο επίπεδο συναγερμού 4, σύμφωνα με τον Χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας της Ελληνικής Κυβέρνησης και σήμερα βρίσκεται στην 5η ημέρα του lockdown, που επιβλήθηκε από την Πολιτική Προστασία μετά τη συνεχή άνοδο των κρουσμάτων covid-19. Ο κ. Μαλούτας εκφράζει την ανησυχία του για τα επιδημιολογικά δεδομένα που δείχνουν ότι «η πλειονότητα των κρουσμάτων αφορά νέους κάτω των 30 ετών» καθώς και για την «πίεση που δέχεται το νοσοκομείο της πόλης από τους ασθενείς με covid».

Αναφερόμενος στην τοπική οικονομία σημειώνει πως «το κλείσιμο των καταστημάτων αποτέλεσε τη χαριστική βολή για τον επιχειρηματικό κόσμο και κάλεσε όλους και όλες να υλοποιήσουν στη λεπτομέρειά τους τα μέτρα που έχουν επιβληθεί» προκειμένου «να επανέλθουμε στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατό». «Στηρίζουμε τον τόπο μας. Στηρίζουμε τον διπλανό μας, τηρώντας τα μέτρα προστασίας», σημειώνει ο κ. Μαλούτας, ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα της λειτουργίας των σχολικών μονάδων σημειώνει πως «οι δήμοι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα στην αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων για ζητήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος». Καλεί, δε, τους δημότες «να εμπιστευτούν τους ειδικούς επιστήμονες που έχουν εξετάσει το συγκεκριμένο θέμα».

Σε ό,τι αφορά, δε, την κατάσταση στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης, ο διοικητής του Στέργιος Γκανάτσιος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η πτέρυγα της Παθολογικής Κλινικής με 45 κλίνες περιθάλπει ασθενείς με covid», ενώ για τις ανάγκες νοσηλείας άλλων περιστατικών χρησιμοποιούνται κλίνες από τη Χειρουργική, την Καρδιολογική και την Μαιευτική κλινική.

Εξήγησε ακόμη ότι υπάρχει διαρκής συνεννόηση με τα νοσοκομεία της Βέροιας, της Κατερίνης αλλά και της Θεσσαλονίκης ώστε «εάν κάποιος ασθενής με covid η άλλης πάθησης χρειάζεται νοσηλεία κι εμείς έχουμε πληρότητα, μετά τις ενδονοσοκομειακές εξετάσεις να γίνεται άμεσα η διακομιδή του στα παραπάνω νοσοκομεία». Τόνισε, τέλος, ότι ασθενείς εκτός covid μεταφέρονται για νοσηλεία και στο νοσοκομείο Γρεβενών.

Πηγή: sofokleousin.gr