Η εντολή που είχε δώσει την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης ήταν σαφής: «δεν θα μπει κανείς στην αίθουσα χωρίς να έχει υποβληθεί προηγουμένως σε τεστ κατά του κορονοϊού». Εκείνη την ώρα κρατούσε στα χέρια της τον κατάλογο των κατηγορουμένων, ο οποίος αριθμούσε 29 άτομα.

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό και προσθέτοντας τους είκοσι δικηγόρους- νομικούς τους συμπαραστάτες, αλλά και τους σχεδόν πενήντα μάρτυρες (κατηγορίας και υπεράσπισης) που θα προσέρχονταν στο ακροατήριο για να εξεταστούν, το άθροισμα ξεπερνούσε κατά πολύ το επιτρεπόμενο όριο των 15 ή 25 ατόμων (ανάλογα με τη χωρητικότητα κάθε δικαστικής αίθουσας), που προβλέπει η ΚYA λόγω της πανδημίας. Από την άλλη, η δίκη δεν προβλεπόταν να αναβληθεί, καθώς πολλοί από τους κατηγορούμενους διανύουν το 18μηνο της προφυλάκισης και η ισχύουσα ΚΥΑ εξαιρεί από το καθεστώς αναστολής υποθέσεις με κρατούμενους.

Έτσι, όταν την προηγούμενη Δευτέρα το δικαστήριο εκφώνησε την υπόθεση για να τη διακόψει για σήμερα, είχε αποφασίσει ότι προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος διασποράς της Covid-19, οι προσερχόμενοι στη δικαστική αίθουσα, θα έπρεπε όχι μόνο να τηρήσουν ευλαβικά τα περιοριστικά μέτρα (μάσκες, αποστάσεις και αντισηπτικά) αλλά θα έπρεπε επιπλέον να υποβληθούν και σε rapid test. Προς τούτο ενημερώθηκε, με μέριμνα του Εφετείου Θεσσαλονίκης, και ο ΕΟΔΥ για να διενεργήσει τους ελέγχους.

Πράγματι, κλιμάκιο υγειονομικών του Οργανισμού προσήλθε το πρωί στο Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης στήνοντας τα τραπεζάκια του με τον απαραίτητο εξοπλισμό έξω από την δικαστική αίθουσα, όπου επρόκειτο να διεξαχθεί η δίκη, στον τρίτο όροφο του κτιρίου. Ένας ένας οι κατηγορούμενοι, δικηγόροι, μάρτυρες, εμβολιασμένοι και μη, υποβάλλονταν από τις 8 το πρωί σε rapid test και ύστερα από ολιγόλεπτη αναμονή τούς επιτρέπονταν η είσοδος, αφού βέβαια το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό. Από δικαστική πηγή προκύπτει ότι διενεργήθηκαν πάνω από εβδομήντα τεστ, όλα αρνητικά.

Στο μεταξύ, λόγω του περιοριστικού μέτρου της φυσικής απόστασης 1,5 μέτρου (κατ’ ελάχιστο), το ακροατήριο γέμισε κατηγορούμενους, οι οποίοι κάθισαν στις θέσεις τους φορώντας μάσκες, ενώ σε αραιή διάταξη ήταν και οι δικηγόροι. Έτσι, όλα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσει η αποδεικτική διαδικασία.

Μέχρι στιγμής η δίκη εξελίσσεται ομαλά με την εξέταση μαρτύρων κατηγορίας, ενώ η εκδίκαση αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, οπότε η διαδικασία των τεστ θα επαναληφθεί.

Για την ιστορία, σημειώνεται ότι η υπόθεση αφορά εγκληματική οργάνωση, στην οποία το κατηγορητήριο αποδίδει πολυεπίπεδη δράση, με επίκεντρο το νομό των Σερρών. Μεταξύ άλλων, τα μέλη της κατηγορούνται για εκβιάσεις, παράνομο τζόγο και χειραγώγηση ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι κι ένας αστυνομικός. 

Πηγή: sofokleousin.gr