Ακύρωση οικοδομικής άδειας για προσθήκη ορόφου στην Ύδρα λόγω προστασίας μνημειακού οικισμού

Ακύρωση οικοδομικής άδειας για προσθήκη ορόφου στην Ύδρα λόγω προστασίας μνημειακού οικισμού


Το Συμβούλιο της Επικράτειας ακύρωσε μια οικοδομική άδεια που επέτρεπε την προσθήκη ορόφου 33,77 τ.μ. σε ακίνητο 56 τ.μ. στην Ύδρα, η οποία χαρακτηριστεί μνημειακός οικισμός από το 1962. Η απόφαση (1462/2024) του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου περιλάμβανε την ακύρωση της άδειας αλλά και της απόφασης της Εφορείας Αρχαιοτήτων, έπειτα από σχετική προσφυγή.

Σύμφωνα με το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ, το χαρακτηριστικό μνημειακός υπερισχύει άλλων χαρακτηρισμών και επιβάλλει αυστηρότερο καθεστώς προστασίας στον οικισμό. Οι σύμβουλοι Επικρατείας τόνισαν ότι οποιαδήποτε νέα δόμηση πρέπει να αναλογεί στα κτίρια που ήδη υπήρχαν και που διαμόρφωναν τον μνημειακό χαρακτήρα του οικισμού. Οι εν λόγω αναγκαίοι κανόνες δεν συμμορφώνονται με τις διατάξεις που ισχύουν για τους παραδοσιακούς οικισμούς, τα οποία επιτρέπουν την ανέγερση νέων κτιρίων.

Το ΣτΕ επισήμανε ότι η ερμηνεία που δίνεται από μια σχετική εγκύκλιο του ΥΠΕΝ σχετικά με το πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής είναι λανθασμένη και παρερμηνεύει την νομολογία, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά κτίσματα που εδράζονται σε οικοπεδικές επιφάνειες που είχαν δομηθεί στο παρελθόν.

Πηγή: newsbeast.gr