Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, ο Μουν Τζε-ιν, καταδίκασε σθεναρά την εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα νωρίτερα σήμερα και το γεγονός ότι ο βορειοκορεάτης ηγέτης παραβίασε το μορατόριο που είχε κηρύξει ως προς τις εκτοξεύσεις ICBM και τις δοκιμές πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.

Ο υφυπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας Μακότο Ονίκι σημείωσε πως ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε σήμερα από την Πιονγκγιάνγκ μοιάζει να είναι νέο μοντέλο ICBM, δεδομένου ότι έφθασε σε υψόμετρο 6.000 χιλιομέτρων.

Ο πύραυλος έπεσε εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τον ιάπωνα υφυπουργό Άμυνας.

«Οι αναλύσεις μας υποδεικνύουν ότι ο βαλλιστικός πύραυλος πέταξε για 71 λεπτά και έπεσε περί τις 15:44 (τοπική ώρα· 08:44 ώρα Ελλάδας) εντός της (ιαπωνικής) Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, στη θάλασσα της Ιαπωνίας, περίπου 150 χιλιόμετρα από τη χερσόνησο Οσίμα», στη νήσο Χοκάιντο.

«Δεδομένου ότι ο βαλλιστικός πύραυλος αυτή τη φορά πέταξε σε ύψος μεγαλύτερο των 6.000 χιλιομέτρων, δηλαδή πολύ πιο ψηλά από τον (διηπειρωτικό πύραυλο) Hwasong-15, που είχε εκτοξευθεί τον Νοέμβριο του 2017, θεωρούμε πως ο σημερινός είναι νέο μοντέλο», πρόσθεσε.

Ο υφυπουργός διευκρίνισε πως το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει λάβει καμία πληροφορία που να κάνει λόγο για ζημιές σε πλοία ή αεροσκάφη, χαρακτηρίζοντας πάντως την εκτόξευση «σοβαρή απειλή» για την ασφάλεια της Ιαπωνίας.

«Την ώρα που ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Βόρεια Κορέα συνεχίζει τις εκτοξεύσεις της, επιδεινώνει μονομερώς τις προκλήσεις έναντι της διεθνούς κοινότητας, κάτι απόλυτα ασυγχώρητο», είπε ο κ. Ονίκι.

Από την πλευρά του το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι ο πύραυλος κάλυψε απόσταση 1.080 χιλιομέτρων και ότι έφθασε σε ύψος 6.200 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Η Πιονγκγιάνγκ τηρούσε μέχρι σήμερα το μορατόριο που κήρυξε στις δοκιμές ICBM και πυρηνικών όπλων αφότου άρχισαν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον ηγέτη της Βόρειας Κορέα Κιμ Γιονγκ Ουν και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το 2018.

Όμως η διαπραγμάτευση εκείνη απέτυχε και οι προσπάθειες του αμερικανού νυν προέδρου Τζο Μπάιντεν να αρχίσουν νέες δεν έχουν καρποφορήσει.

Τον Ιανουάριο, η Πιονγκγιάνγκ είχε υπαινιχθεί πως ετοιμαζόταν να βάλει τέλος στο μορατόριο. Κατόπιν, προχώρησε σε αριθμό-ρεκόρ οπλικών δοκιμών, εκτοξεύοντας μεταξύ άλλων πυραύλους που υποστήριξε ότι ήταν υπερηχητικοί, καθώς και πυραύλους μέσου βεληνεκούς — και τα δύο είδη αυτά όπλων θεωρητικά είναι απαγορευμένο να αναπτύσσονται και να δοκιμάζονται από τη Βόρεια Κορέα, δυνάμει αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τις νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις, την περασμένη εβδομάδα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου απέτυχε. Αναλυτές εκτίμησαν πως επρόκειτο για δοκιμή του νέου Hwasong-17.

Την Κυριακή, η Βόρεια Κορέα δοκίμασε εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων.

πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr