Μετά τις πρόσφατες ειρηνευτικές προσπάθειες στη Λιβύη, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ σκοπεύει να πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με τους 27 υπουργούς Άμυνας των κρατών μελών της ΕΕ την ερχόμενη Παρασκευή για να συζητήσουν πιθανή ευρωπαϊκή συμμετοχή στη Λιβύη.  Οι αρμόδιοι πρεσβευτές της ΕΕ στην Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων (Coreper) ενημερώθηκαν για αυτό την περασμένη εβδομάδα, όπως γράφει η εφημερίδα «Die Welt» στο σημερινό της φύλλο. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μια σημείωση των πρακτικών της συνάντησης των πρεσβευτών αναφέρει: «Ο Ύπατος Εκπρόσωπος (Ζοζέπ Μπορέλ) σκοπεύει να θίξει το θέμα των εξελίξεων στη Λιβύη, ιδίως σε ό,τι αφορά πιθανό ρόλο της ΕΕ για την στήριξη ενός μηχανισμού παρακολούθησης της εκεχειρίας υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Ποιος θα είναι αυτός ο «πιθανός ρόλος της ΕΕ» είναι ακόμα εντελώς ανοιχτό. Σύμφωνα με την «Welt», ανώτεροι διπλωμάτες της ΕΕ δήλωναν ότι εκτός από την καθαρά οικονομική υποστήριξη των δραστηριοτήτων επιτήρησης της εκεχειρίας του ΟΗΕ ή την παροχή δεδομένων από τις θαλάσσιες και αεροπορικές αναγνωρίσεις, θα ήταν δυνατή επίσης και η ανάπτυξη ένοπλων και άοπλων Ευρωπαίων στρατιωτών ως στρατιωτικών παρατηρητών στο πλαίσιο της εντολής του ΟΗΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr