Η Ρωσία αναδιπλώθηκε χθες αναφορικά με το τελεσίγραφο που είχε δώσει για πληρωμή των προμηθειών του φυσικού αερίου σε ρούβλια, ωστόσο η ανησυχία για τις προθέσεις της Μόσχας συνεχίζει να υφίσταται. Ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, πάντως, επικαλούμενος τη συνομιλία που είχε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστήριξε ότι τα υπάρχοντα συμβόλαια φυσικού αερίου θα παραμείνουν σε ισχύ ως έχουν και οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ και δολάρια.

«Τα υπάρχοντα συμβόλαια που υπεγράφησαν με τη Ρωσία για προμήθεια ενέργειας, θα συνεχίσουν να πληρώνονται σε ευρώ και δολάρια» και ότι «όπως κατάλαβα από τα όσα είπε ο Πούτιν, η αλλαγή σε ρούβλια θα είναι μια εσωτερική απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας» είπε χαρακτηριστικά ο Μάριο Ντράγκι και πρόσθεσε

«η Ρωσία, δεν μπορεί να πουλήσει το φυσικό της αέριο σε άλλον πελάτη, εκτός από την Ευρώπη. Υπάρχουν κάποιοι, όμως, οι οποίοι λένε: ”και αν από την Μόσχα, σταματήσουν τις προμήθειες;”. Με τον διάλογο, πρέπει να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτούς τους δισταγμούς. Για να μειώσουμε την οικονομική στήριξη της Ρωσίας, πρέπει να μειώσουμε την τιμή πώλησης του φυσικού αερίου».
Σε απάντηση του σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχετικά με το αν θα υπάρξουν νέες συναντήσεις των ηγετών των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε:

«ναι, επιβεβαιώνω τα όσα σας είπαν οι συνεργάτες μου. Ελπίζω οι συναντήσεις αυτές να συνεχιστούν, διότι είναι χρήσιμες. Είναι κάτι το οποίο συζητήσαμε και στην συνάντηση που είχα με τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, και της Ελλάδας -μέσω τηλεδιάσκεψης- πριν μια εβδομάδα, εδώ στην Ρώμη».

 

Πηγή: sofokleousin.gr