Συναίνεση Τουρκίας και Ρωσίας για σταδιακή απόσυρση στρατιωτών και μισθοφόρων από την Λιβύη, επιτεύχθηκε  στην 2η διάσκεψη για τη βορειοαφρικανική χώρα που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, σύμφωνα με δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μάας.

 «Τίποτα δεν είναι τόσο καθοριστικό για την ειρήνη και τη σταθερότητα, όσο η διεξαγωγή των εκλογών στις 24. Δεκεμβρίου», τόνισε επίσης ο οικοδεσπότης της διάσκεψης .

Από την πλευρά του, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΡΤ, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Ναντσλά αλ Μανγκούς μίλησε για απόσυρση «εντός των επόμενων ημερών», μετά τα «βήματα προόδου» στο Βερολίνο.

Τόσο ο Μάας όσο και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ζήτησαν με έμφαση να τερματιστούν οι έξωθεν παρεμβάσεις στη Λιβύη και να τηρηθεί το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. «Η συμφωνία εκεχειρίας πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως», είπε ο Μπλίνκεν, «Ξένοι στρατιώτες και μισθοφόροι πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα, ακόμα και η απλή παραμονή τους επηρεάζει αρνητικά την ειρηνευτική διαδικασία», τόνισε ο Μάας, «δεν θα ησυχάσουμε μέχρι και η τελευταία στρατιωτική δύναμη να εγκαταλείψει τη χώρα».

Ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, μίλησε στο Βερολίνο για «πολλά εμπόδια» στο δρόμο για τις εκλογές, αλλά τόνισε πως «όλοι συμφωνούν ότι δεν υπάρχει επιστροφή στον πόλεμο».

Η Άνγκελα Μέρκελ χαιρέτισε τη δεύτερη διάσκεψη για τη Λιβύη. Σε δηλώσεις της υποδεχόμενη στην καγκελαρία τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών τόνισε ότι ο λαός της Λιβύης πρέπει να αποφασίσει μόνος του για το μέλλον του», είπε η Μέρκελ με το βλέμμα σε Τουρκία και Ρωσία που διατηρούν ακόμη δυνάμεις στη Λιβύη. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, στο έδαφος της Λιβύης συνεχίζουν να βρίσκονται περίπου 20.000 ξένοι στρατιώτες και μισθοφόροι. Ο γγ του ΟΗΕ Γκουτέρες υπογράμμισε επίσης τη δραματική επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λιβύη, καθώς 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν 400.000 περισσότεροι από την προηγούμενοι χρονιά, χρειάζονται άμεση ανθρωπιστική βοήθεια.

Πηγή: sofokleousin.gr