Λίγες ώρες μετά τις απεργιακές συγκεντρώσεις, στις επιτροπές της Βουλής ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία της β΄ανάγνωσης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου την προσεχή εβδομάδα να συζητηθεί και να ψηφιστεί στην Ολομέλεια, με πιθανή τη διάθεση τριών συνεδριάσεων, για ευρεία εκπροσώπηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων στην επικείμενη συζήτηση. 

Στις χθεσινές κινητοποιήσεις αναφέρθηκαν, νωρίτερα σήμερα, οι εισηγητές των κομμάτων, με διαφορετικές πάντως εκτιμήσεις για το εύρος της συμμετοχής των εργαζομένων σε αυτές.

ΝΔ: Μεγάλη κινητοποίηση αλλά έλειπαν οι εργαζόμενοι

Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο σχολίασε τις χθεσινές κινητοποιήσεις ο εισηγητής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μαραβέγιας. «Μάθαμε, χθες, τι εννοούσε τόσο η αντιπολίτευση όσο και η ΓΣΕΕ, με την προειδοποίηση ότι θα δώσουν τη ‘μητέρα όλων των μαχών’. Πράγματι τα έδωσαν όλα στις χθεσινές συγκεντρώσεις. Κινητοποιήσατε όλα τα διαθέσιμα στελέχη, όλα τα οργανωμένα μέλη, ακόμα και έμμισθους συνεργάτες. Αυτό που θα έλεγε και ο Λένιν, ‘επαγγελματίες επαναστάτες’. Καλά κάνατε. Το πρόβλημα όμως της χθεσινής κινητοποίησης, σε καμία περίπτωση δεν ήταν η οργάνωσή της. Ήταν τεχνικά άρτια. Τα πανό ήταν πολύ ωραία, φροντισμένα. Η αφισοκόλληση ευρύτατη, πλακάτ πανάκριβα και χιλιάδες χαρτιά με τα οποία γέμισε η Αθήνα. Αυτό όμως που κατά τη γνώμη μου πραγματικά έλειπε, ήταν οι χιλιάδες των εργαζόμενων που θέλατε αλλά δεν ήρθανε», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε: «παρά τη μεγάλη κινητοποίηση, παρά τα ακραία ψέματα της αντιπολίτευσης, παρόλη τη συμμετοχή σύσσωμη, του εργοδοτικού συνδικαλισμού – έτσι αποκαλείτε κ. Κατσώτη την ΓΣΕΕ- παρά τη συμμετοχή σύσσωμου του κομματικά ελεγχόμενου συνδικαλισμού του ΠΑΜΕ, πράγματι η προσπάθεια ήταν μεγάλη αλλά εξίσου μεγάλη είναι και η απογοήτευση των εργατοπατερικών κομμάτων από τα πενιχρά αποτελέσματα. Η μόνη πραγματική συμμετοχή των εργαζομένων ήταν οι υπάλληλοι του Δήμου που κλήθηκαν να καθαρίσουν το χαρτοβασίλειο που αφήσατε πίσω σας».

Ο κ. Μαραβέγιας είπε ακόμα ότι «οι απονευρωμένες χθεσινές συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης, θύμισαν προεκλογικές συγκεντρώσεις, πριν από δύο χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής και των μικρότερων κομμάτων που είχαν βασικό σύνθημα ότι θα καταργηθεί το 8ωρο».

«Είχατε φτιάξει ένα παραμύθι ότι θα καταργήσει ο Μητσοτάκης το 8ωρο και το 7ήμερο. Ολόκληρη η ελληνική κοινωνία σας έχει πάρει είδηση. Αποδείχθηκε ότι εκείνη που φοβάται είναι η αντιπολίτευση που βλέπει διαρκώς μπροστά της εκλογές. Η φάρσα του 2019, όταν φοβίζατε τον κόσμο περί κατάργησης του 8ωρου δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η αλήθεια του νομοσχεδίου δεν μπορεί να διαστρεβλωθεί», είπε ο εισηγητής της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «επαγγελματικοί φορείς δυστυχώς, όπως η ΕΣΗΕΑ, παρασύρθηκαν από το κύμα και προχώρησαν σε άτοπα σχόλια».

«Μου έκανε εντύπωση ο τρόπος που ο Δικηγορικός Σύλλογος διάβασε τη διάταξη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας αν και είναι έμπειρα τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου που στο νομοσχέδιο δεν γίνεται λόγος για σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου αλλά αίτησή του, δηλαδή ο εργαζόμενος θα παίρνει τη πρωτοβουλία να ζητήσει ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας του», είπε ο κ. Μαραβέγιας για τις θέσεις που εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας και Πειραιά, κατά τη διάρκεια της ακρόασης φορέων.

ΣΥΡΙΖΑ: απομονωμένος ο υπουργός και η κυβέρνηση

Στον αντίποδα, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι «χθες οι απεργιακές κινητοποιήσεις, η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην Αθήνα, στον Πειραιά, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, έδειξαν πραγματικά πως αισθάνεται ο κόσμος της εργασίας απέναντι σε αυτό το αντεργατικό, αυταρχικό και αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο. Χθες, οι εργαζόμενοι είπαν ένα βροντερό «όχι» στην κατάργηση του 8ωρου, στην επιβολή της 10ωρης εργασίας με ατομική σύμβαση και με μείωση αποδοχών. Είπαν ένα βροντερό όχι στον πολλαπλασιασμό των φθηνών υπερωριών και στην υπερ-εντατικοποίηση της εργασίας. Είπαν ένα βροντερό όχι στις ανεξέλεγκτες απολύσεις που εισάγει αυτό το νομοσχέδιο. Είπαν ένα βροντερό όχι στην περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας ακόμα και της μερικής απασχόλησης, μέσα από την επιβολή του σπαστού ωραρίου. Είπαν ένα βροντερό όχι, έμπρακτα με τη μαζική συμμετοχή τους, συμμετοχή που τόσο μαζική έχουμε να δούμε εδώ και 10 χρόνια, από το 2ο Μνημόνιο, για τα εργασιακά θέματα».

Ήταν μαζική συμμετοχή ενάντια στην κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία, στον περιορισμό των συλλογικών συμβάσεων και διαπραγματεύσεων και φυσικά της πλήρης αποδυνάμωσης της ελεύθερης διεκδίκησης των δικαιωμάτων της εργασίας και του συνδικαλισμού, είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου και πρόσθεσε: «Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κύριε υπουργέ, είσαστε απομονωμένος, εσείς και η κυβέρνηση Μητσοτάκη και μέσα στη Βουλή. Αυτό αποδείχθηκε όλες αυτές τις ημέρες. Είσαστε όμως απομονωμένοι και στην κοινωνία. Ο κόσμος της εργασίας καταψηφίζει και απορρίπτει στη συνείδησή του αυτές τις αντεργατικές και αυταρχικές ρυθμίσεις».

Κίνημα Αλλαγής: Άρχισε μια νέα δυναμική

Στο ίδιο κλίμα και ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Μουλκιώτης σχολίασε ότι είναι έκδηλη η αμηχανία της πλειοψηφίας. «Χθες οι εργαζόμενοι έδωσαν συγκεκριμένο και ευκρινέστατο το μήνυμα στην κυβέρνηση. Αποδείχθηκε ότι δεν έπεισε ο κ. υπουργός με όσα είπε για το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή. Δεν έπεισε την πλειοψηφία των φορέων που ακροάστηκε η επιτροπή μας. Επίσης, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε ψήφισμα και ανακοίνωση και είναι κάθετα αντίθετη στο νομοσχέδιο. Και αυτή ακόμα, πέρα του Δικηγορικού Συλλόγου, κάνει λάθος; Κάτι δεν πάει καλά», είπε ο Γιώργος Μουλκιώτης και πρόσθεσε: «ο κόσμος δεν είναι παραιτημένος, όπως το λέει η κυρίαρχη κυβερνητική αφήγηση. Οι νέοι διεκδικούν μια ζωή με προοπτικές, η κοινωνία αναζητά ένα καλύτερο μέλλον και βεβαίως χθες ήταν η πρώτη φορά μιας νέας δυναμικής. Το νομοσχέδιο θα αλλάξει δραματικά τις συνθήκες εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα». 

ΚΚΕ: Φάρμακο για τη χώνεψη

«Σας είπαμε ότι οι εργαζόμενοι είναι αντίθετοι με αυτό το νομοσχέδιο. Το εκφράσαμε, το εκφράζουμε και θα το εκφράσουμε τις επόμενες ημέρες, στη νέα απεργία της 16ης Ιούνη. Δεν μπορείτε να το χωνέψετε, το ξέρουμε αυτό. Ωστόσο και για την χώνεψη υπάρχει φάρμακο. Έρχεται το νέο κύμα στις 16 Ιούνη και εκεί θα δείτε ακόμη περισσότερες, πιο νέες εργατικές λαϊκές δυνάμεις που θα μπουν στον αγώνα για να μπορέσουν να σας δουν απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα, τερατούργημα και ολετήρα», είπε ο ειδικό αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο υπηρετεί την καπιταλιστική ανάπτυξη που προϋπόθεση της είναι η φθηνή εργατική δύναμη, προϋπόθεση είναι η ικανοποίηση όλων των αξιώσεων που έχουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Είπε δε ότι αυτό δεν είναι πατέντα μόνο της ΝΔ αλλά και η ΕΕ και το πολιτικό της προσωπικό που συγκροτούν κυβερνήσεις και υπηρετούν αυτή την πολιτική. Σε αυτό το πολιτικό προσωπικό που υπηρετεί αυτή την πολιτική, ο Χρήστος Κατσώτης συμπεριέλαβε και τον ΣΥΡΙΖΑ που όπως τόνισε επίσης υπηρετεί την πολιτική που αναδεικνύει την ανάπτυξη σε βάρος των εργαζομένων, ως υπέρτερο ζητούμενο. 

Καταψηφίζει και η Ελληνική Λύση

Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο διαμόρφωσης αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και υγιούς επιχειρηματικότητας, είπε η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν προβαίνει σε κανένα ουσιαστικό διάλογο με τον πυρήνα των εργαζομένων που είναι και οι πρωταγωνιστές του νομοσχεδίου. Η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, που είχε επιφυλαχθεί επί της αρχής του νομοσχεδίου, σήμερα είπε ότι μετά και την ακρόαση φορέων το κόμμα της καταψηφίζει το νομοσχέδιο. Η κ. Αθανασίου κατήγγειλε επίσης ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί για τις αντιδράσεις των εργαζομένων, των επιστημονικών οργανώσεων και την αντίθεση της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. «Καταργείτε το 8ωρο, δυσχεραίνετε και εκμηδενίζετε το δικαίωμα στην απεργία που απαιτεί κεκτημένο πολλών ετών. Μειώνεται η προστασία του εργαζόμενου από μελλοντική απόλυση. Είναι ξεκάθαρο ότι είστε κατά των συλλογικών διεκδικήσεων», είπε η Μαρία Αθανασίου και προειδοποίησε ότι ο εργαζόμενος γίνεται λεία για τον εργοδότη, υπονομεύεται η ευημερία των οικογενειών και ωθούνται ακόμη περισσότεροι νέοι στη μετανάστευση. 

ΜέΡΑ25: Την ίδια πολιτική υπηρέτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ

«Βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή μαζί με τους εργαζόμενους και μιλήσαμε μαζί τους για την κόλαση σιγής που ετοιμάζετε κάτω από τη νεοφιλελεύθερη μπότα της Μητσοτάκης-Χατζηδάκης ΑΕ», είπε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη. Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε όμως και στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι επί των ημερών Τσίπρα-Δραγασάκη-Τσακαλώτου, στο πλαίσιο της συνέχειας του μνημονιακού κράτους υποχώρησαν περαιτέρω οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθιερώθηκε η κυριακάτικη εργασία, μπήκαν εμπόδια στο δικαίωμα στο δικαίωμα της απεργίας με το 50+1% των εργαζομένων που εκπροσωπούνται στα σωματεία, διατήρησε επί 4 έτη των κατώτατο μισθό και το όνειδος του υποκατώτατου μισθού, βαπτίζοντας προοδευτική πολιτική τα 511 μεικτά με τα οποία αμείβονταν οι νέοι έως 25 ετών. 

Ραγκούσης: Χωρίς ανεξαρτησία το ΣΕΠΕ

Μεθοδεύσεις προκειμένου η κυβέρνηση να ελέγξει το ΣΕΠΕ αν και ισχυρίζεται ότι θα καταστεί ανεξάρτητη διοικητική αρχή, κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης. Ο κ. Ραγκούσης κατήγγειλε ειδικότερα ότι με άρθρο του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας τα 3 από τα 5 μέλη της Επιτροπής Επιλογής της διοίκησης του ΣΕΠΕ είναι πρόσωπα κυβερνητικής επιλογής, και συγκεκριμένα θα είναι ο Γενικός Γραμματέας Εργασίας, ο Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και ένα μέλος ΔΕΠ που θα υποδειχθεί από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ιδίως για τον πρόεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Πηγή: sofokleousin.gr