Μία δεσμευτική προσφορά για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων οδικών αξόνων της, από την κοινοπραξία «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.- EGIS PROJECTS S.A.», παρέλαβε σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, το Ταμείο δεν θα προβεί στην αποσφράγιση της ανωτέρω δεσμευτικής προσφοράς, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις από 10/12/2020 προσωρινές διαταγές της προέδρου του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες χορηγήθηκαν κατόπιν των ασκηθεισών, ενώπιον της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων από τους προεπιλεγέντες επενδυτές «ROADIS Transportation Holding S.L.U.- ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.» και «VINCI HIGHWAYS S.A.S. – VINCI CONCESIONES S.A.S- ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε». Η συζήτηση των αιτήσεων αυτών έχει οριστεί για 21 Δεκεμβρίου εφέτος.

Η Εγνατία Οδός είναι οδικός άξονας μήκους 658 χιλιομέτρων με πλήρη έλεγχο προσβάσεων και διαχωρισμένο οδόστρωμα, που έχει ήδη κατασκευασθεί και βρίσκεται σε λειτουργία. Εκτείνεται από την Ηγουμενίτσα στην Περιφέρεια της Θεσπρωτίας (βορειοδυτική ακτή της Ελλάδας) μέχρι τους Κήπους στην Περιφέρεια του Έβρου (στον συνοριακό σταθμό με την Τουρκία).

Οι τρεις κάθετοι οδικοί άξονες, συνολικού μήκους 225 χιλιομέτρων, αποτελούν συνδέσεις της Εγνατίας Οδού με τις γειτονικές χώρες (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία). Η σύμβαση παραχώρησης αφορά στη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού και των τριών καθέτων οδικών αξόνων για χρονική περίοδο κατ’ ανώτατο όριο έως 40 έτη.

Πηγή: sofokleousin.gr