Στο κοινό ανακοινωθέν μετά την συνάντηση Δένδια-Πομπέο στη Θεσσαλονίκη η Συμφωνία των Πρεσπών χαρακτηριζόταν ιστορική, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία από το site του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. 

Ο χαρακτηρισμός, που δικαίωνε την εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και άδειαζε την σκληρή αντιπολιτευτική στάση της ΝΔ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και σχολιασμούς. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε παρέμβασή του στη Βουλή «συνεχάρη» την κυβέρνηση για το κοινό ανακοινωθέν που έβγαλε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών με τον Αμερικανό ομόλογό του και στο οποίο, όπως είπε, «χαιρετίζουν μαζί, τόσο η ελληνική όσο και η αμερικανική κυβέρνηση την ιστορική όπως γράφουν Συμφωνία των Πρεσπών». 

Έτσι, δόθηκε εντολή να διορθωθεί το κείμενο (στα αγγλικά) και να εξαφανιστεί ο όρος ιστορική! 

«Ο διασυρμός της ΝΔ δεν έχει προηγούμενο» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο μετά την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. «Δεν έχει ξανασυμβεί στα χρονικά, η διπλωματία της χώρας να εκλιπαρεί τις ΗΠΑ για να βγάλει ορθή επανάληψη στο κοινό ανακοινωθέν και να απαλείψει τη λέξη ”ιστορική”, που επιβεβαίωσε την κοροϊδία και τα προεκλογικά ψέματα του κ. Μητσοτάκη» επισήμανε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τη …διόρθωση σχολίασε και το Κίνημα Αλλαγής αναφέροντας: «Μετά την αντίδραση μας η κυβέρνηση έσπευσε να αλλάξει το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος για την “ιστορική” συμφωνία των Πρεσπών. Ότι και να κάνουν όμως αποκαλύφθηκαν. Η ιστορική υποκρισία και η διπροσωπία και στα εθνικά θέματα, τους χαρακτηρίζει. Με αυτές τις δήθεν ορθές επαναλήψεις, απλά αυτογελοιοποιούνται».
 

Πηγή: sofokleousin.gr