Μπορεί η συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών να ακυρώθηκε καθώς ο Χάικο Μάας -σύμφωνα με την ανακοίνωση του Βερολίνου- τέθηκε σε καραντίνα λόγω κορονοϊού, ωστόσο ο Νίκος Δένδιας έθεσε στους συνομιλητές κατά τις συναντήσεις που είχε στη Γερμανική πρωτεύουσα, το ζήτημα των γερμανικών εξοπλισμών στην Τουρκία με επιθετικά όπλα την ώρα που η τελευταία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου.

Εξοπλίζουν με σημαντικά επιθετικά όπλα

«Δεν είναι δυνατόν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξοπλίζουν -και μάλιστα να εξοπλίζουν με σημαντικά επιθετικά όπλα, όπως τα γερμανικά υποβρύχια Τ. 214- μία χώρα, όπως η Τουρκία, που απειλεί κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα, αλλά και γενικά, απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας μετά το τέλος των επαφών που είχε μεταξύ άλλων με τον Γερμανό πρόεδρο Σταϊνμάιερ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, νυν πρόεδρο της ομοσπονδιακής Βουλής.

Το Βερολίνο το οποίο αποτελεί τον πρώτο σταθμό μιας ευρύτερης εκστρατείας ενημέρωσης από την πλευρά του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας με ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου όπου θα κριθεί και το ζήτημα της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.

Σαφής και κατανοητή απάντηση

Ο Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος σε αυτόν το γύρο του διπλωματικού μαραθωνίου που ξεκίνησε από το Βερολίνο για «μια προσπάθεια να καταλήξουμε σε μία σαφή κοινή ευρωπαϊκή αντίληψη για τις προκλήσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Μια προσπάθεια για να δούμε όλοι τα πράγματα με τον ίδιο καθαρό τρόπο».

Χαρακτήρισε δε, «σημαντικό ορόσημο» τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου και τόνισε ότι «όσο η Τουρκία ενεργεί όπως ενεργεί, νομίζω ότι η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είναι σαφής και κατανοητή από την τουρκική κυβέρνηση».

Πηγή: sofokleousin.gr