Σαράντα ένας άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι έπειτα από ναυάγιο το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Μεσόγειο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Η HCR και ο ΔΟΜ έλαβαν “αξιόπιστες μαρτυρίες για το ναυάγιο που σημειώθηκε το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου στην κεντρική Μεσόγειο”.

Οι αγνοούμενοι περιλαμβάνονται στους 120 επιβάτες ενός φουσκωτού που αναχώρησε από τη Λιβύη στις 18 Φεβρουαρίου. Η λέμβος άρχισε να βάζει νερά έπειτα από ταξίδι  15 ωρών. Οκτώ άνθρωποι πνίγηκαν προτού ένα εμπορικό πλοίο πάει να τους διασώσει. Οι 77 διασωθέντες μεταφέρθηκαν με εμπορικό πλοίο στο λιμάνι της Σικελίας Πόρτο Εμπέντοκλε,

“Πολλοί ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα” κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης επιχείρησης διάσωσης”, κατά την οποία βρέθηκε ένα μόνο πτώμα, σύμφωνα με πηγή στην HCR. Μεταξύ αυτών τρία παιδιά και τέσσερις γυναίκες.

Η κεντρική Μεσόγειος είναι γνωστή ως μια από τις φονικότερες μεταναστευτικές οδούς παγκοσμίως. Σύμφωνα με τις δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ, σχεδόν 160 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους φέτος στην προσπάθεια τους να φθάσουν στην Ευρώπη από τη βόρεια Αφρική.

“Το γεγονός ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες συνεχίζουν την απεγνωσμένη προσπάθεια τους να φθάσουν στην Ευρώπη περνώντας από τη κεντρική Μεσόγειο, συνιστά την απόδειξη της ανάγκης άμεσης διεθνούς προσπάθειας για να δοθεί στους τελευταίους μια βιώσιμη εναλλακτική, καταλήγουν ΔΟΜ και HCR.

Πηγή: sofokleousin.gr