Μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που δημιούργησε η πανδημία, η ΔΕΗ κατορθώνει να ενισχύσει τη ρευστότητα της, αυξάνοντας τα ταμειακά της διαθέσιμα με δύο κινήσεις: Τιτλοποίηση απαιτήσεων από πελάτες-καταναλωτές ρεύματος και μετάθεση πληρωμής δόσεων ομολογιακού δανείου.

Προσφέροντας ως κάλυψη τιτλοποιημένες απαιτήσεις συνολικού ποσού περίπου 260 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ θα λάβει άμεσα από την JP Morgan περί τα 230 εκατ. ευρώ, με κόστος δανεισμού 3,15%.
 Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού θα διατεθεί για αποπληρωμή τραπεζικών δανείων που έχουν συναφθεί με υψηλότερο επιτόκιο. Ετσι θα επιτευχθεί μείωση των ετήσιων χρηματοοικονομικών δαπανών.

Ταμειακή “ανάσα” στην εταιρεία θα προσφέρει και η συμφωνία με τις 4 συστημικές τράπεζες για τη μετάθεση πληρωμής δόσεων κοινοπρακτικού δανείου.
Η ΔΕΗ συμφώνησε ήδη με Εθνική, Alpha, Eurobank και Τρ. Πειραιώς να μετατεθεί στη λήξη του ομολογιακού (τον Οκτώβριο 2023) η πληρωμή δύο δόσεων 25+25 εκατ. ευρώ, που ήταν πληρωτέες στις 30 Ιουνίου και στις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Πηγή: sofokleousin.gr