Τα συνεργεία έχουν αποκαταστήσει τις σημαντικές ζημιές στο Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας στις περιοχές που επλήγησαν από τη σφοδρή κακοκαιρία «Ιανός», αναφέρει το απόγευμα της Τρίτης ο Διαχειριστής. Ταυτόχρονα, συνεχίζουν εντατικά τις εργασίες για την επανηλεκτροδότηση των λιγοστών περιοχών όπου μέχρι πρότινος δεν είχε καταστεί δυνατή η πρόσβαση των τεχνικών, καθώς και την αποκατάσταση μεμονωμένων βλαβών Χαμηλής Τάσης.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, τα συνεργεία του βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης του φαινομένου σε πλήρη ετοιμότητα, με αυξημένο τεχνικό προσωπικό κι εξοπλισμό, προκειμένου να επέμβουν άμεσα σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές στις οποίες αναμένονταν ακραία καιρικά φαινόμενα – με βάση τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας – δηλαδή στη Δυτική Πελοπόννησο, στα Ιόνια Νησιά, στην Κεντρική Ελλάδα και στην Αττική, με τη διοίκηση της εταιρείας να έχει θέσει σε επιφυλακή 830 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των εργολαβικών συνεργείων και 130 ειδικών οχημάτων για την εκτέλεση εργασιών.

Εν μέσω εξαιρετικά αντίξοων συνθηκών, ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε άμεσα στην κινητοποίηση και μεταφορά συνεργείων, απαραίτητου μηχανικού εξοπλισμού και υλικών, από τις περιοχές που τα φαινόμενα δεν εξελίχθηκαν τόσο δυναμικά, προς τις περιοχές που δέχθηκαν τελικά σοβαρό πλήγμα, δηλαδή τα νησιά Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη και το Νομό της Καρδίτσας.

Σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη, τα συνεργεία επιθεώρησαν και επισκεύασαν περισσότερα από 450 σημεία του Δικτύου με πολύ σοβαρές ζημιές, όπως σπασμένους στύλους και κομμένους αγωγούς, ενώ τεράστιο ήταν το έργο για την απομάκρυνση δέντρων από το Δίκτυο. Οι εργασίες αποκατάστασης αφορούσαν σε δίκτυο Μέσης και Χαμηλής Τάσης συνολικού μήκους 1.148 χλμ. και 1.771 χλμ. αντίστοιχα, τα οποία τροφοδοτούν 56 πελάτες Μέσης Τάσης και 63.300 πελάτες Χαμηλής. Oι ενεργές παροχές έχουν επανηλεκτροδοτηθεί και στα τρία νησιά σε ποσοστό 97%.

Στον Νομό της Καρδίτσας, η πρωτοφανής κακοκαιρία είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή ηλεκτροδότησης 29.000 παροχών σε όλον τον Νομό. Οι περίπου 6.000 αφορούσαν στο ορεινό δίκτυο το οποίο υπέστη εκτεταμένες ζημιές λόγω κατολισθήσεων, ενώ οι υπόλοιπες 23.000 αφορούσαν στο υπόγειο δίκτυο Μέσης και Χαμηλής Τάσης της Καρδίτσας και του Μουζακίου που πλημμύρισαν σε μήκος 40 χλμ. και 100 χλμ, αντίστοιχα. Συνολικά τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ επιθεώρησαν 300 χλμ εναερίου δικτύου Μέσης Τάσης και 100 χλμ εναερίου δικτύου χαμηλής τάσης στην περιοχή, με τη συνδρομή και ειδικού drone. Οι ενεργές παροχές έχουν επανηλεκτροδοτηθεί σε ποσοστό 99%.

Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ έδωσαν μια εξαιρετικά δύσκολη μάχη για την άντληση των υδάτων και την επανηλεκτροδότηση 114 υπόγειων υποσταθμών που είχαν βγει εκτός λειτουργίας στην πόλη της Καρδίτσας. Εξαιτίας του ακραίου αυτού πλημμυρικού φαινομένου, ο Διαχειριστής έχει ήδη εφαρμόσει σχέδιο σταδιακής αντικατάστασης εξοπλισμού σε αρκετούς υποσταθμούς, καθώς η παραμονή τους για αρκετή ώρα σε υγρό περιβάλλον αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης βλάβης το προσεχές διάστημα.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Α. Μάνος, και όλη η διοίκηση ευχαριστούν θερμά τους εργαζόμενους και τα στελέχη της εταιρείας, τα συνεργαζόμενα εργολαβικά συνεργεία και όλους τους συνεργάτες που συμμετείχαν στην συντονισμένη αυτή προσπάθεια και εργάστηκαν πυρετωδώς επί 24ωρου βάσεως τις τελευταίες ημέρες για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επανηλεκτροδότηση όλων των περιοχών.

Τα απαραίτητα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ θα παραμείνουν στις πληγείσες περιοχές για όσο διάστημα χρειαστεί, προκειμένου να αποκατασταθούν όλες οι μεμονωμένες βλάβες και να επανηλεκτροδοτηθούν όλοι οι καταναλωτές.

Πηγή: sofokleousin.gr