Ο Ελληνοαμερικανός δισεκατομμυριούχος Ντιν Μητρόπουλος, που έγινε γνωστός – και πλούτισε – από τις αναδιαρθρώσεις προβληματικών επιχειρήσεων και την αναστήλωση παρηκμασμένων brands, είναι ο πρωταγωνιστής στο νέοδιηπειρωτικό big deal που ανακοινώθηκε χθες στις ΗΠΑ: Σε συνεργασία με την One Rock Capital εξαγόρασε έναντι 4,3 δισ. δολ. την εταιρεία εμφιαλωμένων νερών Nestlé Waters North America (NWNA), θυγατρική του ελβετικού κολοσσού Nestle

Το deal περιλαμβάνει τα brands της εταιρείας σε ΗΠΑ- Καναδά, 27 εργοστάσια εμφιάλωσης και υποδομές διανομής προϊόντων. Το χαρτοφυλάκιο της NWNA περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα brands νερού Poland Spring, Deer Park, Ice Mountain, Pure Life, Splash και Zephyrhills.

Τα διεθνή premium νερά της Nestle, συμπεριλαμβανομένων των Perrier, San Pellegrino και Acqua Panna, δεν αποτελούν μέρος της συμφωνίας.

Το τμήμα με τα εμφιαλωμένα νερά αποτελούσε “πονοκέφαλο” για τους επικεφαλής της Nestle, λόγω του σκληρού ανταγωνισμού που αντιμετώπιζε και των επικρίσεων ότι χρησιμοποιεί πλαστικά, σπαταλά πολύτιμους φυσικούς πόρους και ρυπαίνει το περιβάλλον.Καθώς οι μεγάλοι παραγωγοί όπως η Coca-Cola και η PepsiCo προσπαθούν να βρουν τρόπους να πουλούν νερό σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες, ανακύπτει το εύλογο ερώτημα αν ο Μητρόπουλος θα καταφέρει να βρει λύση στο πρόβλημα από το οποίο η Nestle θέλησε να απαλλαγεί.

H Nestlé Waters North America πραγματοποεί ετήσιες πωλήσεις 3,8 δισεκ. δολαρίων, εξαιρουμένων των διεθνών εμπορικών σημάτων (Perrier, San Pellegrino κλπ) που δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία και θα παραμείνουν στη Nestle.

Ποιός είναι ο Dean Mitropoulos

Ο 75χρονος Dean Mitropoulos γεννήθηκε το 1946 στη Τρίπολη. Ο πατέρας του ήταν φτωχός ξυλουργός. Εζησε φτωχικά παιδικά χρόνια στην Ελλάδα μέχρι και τα 10 του έτη, όταν η οικογένεια του μετανάστευσε στην Αμερική και εγκαταστάθηκε στη Βοστώνη.

Σπούδασε με υποτροφία στο Babson College στην Μασαχουσέτη, ένα από τα κορυφαία ιδιωτικά κολέγια στον κόσμο στον τομέα των επιχειρήσεων. Στη συνέχεια έκανε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Columbia.

Σε ηλικία 25 ετών πήγε στη Γενεύη και έγινε διευθυντής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της αμερικανικής GTE International (σημερινή Verizon) για τις δραστηριότητες σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. Πριν κλείσει τα 30 έγινε ο νεότερος αντιπρόεδρος στην ιστορία της εταιρείας.

Στα 32 του έκανε την πρώτη εξαγορά, αποκτώντας τον έλεγχο μιάς εταιρείας τυροκομικών με ετήσιο τζίρο 12 εκατ. δολαρίων. Μέσα σε τρία χρόνια εξαγόρασε άλλες 14 εταιρείες στον ίδιο κλάδο – οι περισσότερες χρεοκοπημένες. Τις εξυγίανε και δημιούργησε τον όμιλο Stella Foods, που έκανε ετήσιες πωλήσεις 1 δισ. δολ.

Πούλησε τον όμιλο με τεράστιο κέρδος και συνέχισε τις εξαγορές στον κλάδο τροφίμων και ποτών. Απέκτησε μεταξύ άλλων την Aurora Food, τη μεγαλύτερη ανεξάρτητη ζυθοποιία στη Bόρεια Aμερική, την εταιρεία σνακ Twinkie’s, την Pinnacle Foods, την σοκολατοποιία Ghirardelli κ.α.

 Δημιούργησε στη συνέχεια την Metropoulos & Co, εταιρεία επενδύσεων και συμμετοχών που έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλά deals εξαγοράς-εξυγίανσης προβληματικών επιχειρήσεων

Πηγή: sofokleousin.gr