Αναγκαία χαρακτηρίζει την παράταση του προγράμματος «Ηρακλής« για τα τραπεζικά κόκκινα δάνεια και μετά τον Οκτώβριο η DBRS λόγω  των έκτακτων συνθηκών στις αγορές.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι ελληνικές τράπεζες προχώρησαν τα τελευταία χρόνια σε σημαντικές πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανακεφαλαιοποιήθηκαν.

Η ευθύνη για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων μεταβιβάστηκε στις εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων που ιδρύθηκαν και η διαχείρισή τους μόλις ξεκίνησε και θα πάρει χρόνο. Δεδομένου του ιδιωτικού χαρακτήρα των συναλλαγών, δεν υπάρχει ορατότητα ως προς την απόδοσή τους μέχρι σήμερα.

Οι εισροές περίπου 70 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα διαρθρωτικά ταμεία που αναμένονται τα επόμενα έξι χρόνια, η ανοδική τάση των τιμών των κατοικιών, η μείωση της ανεργίας και η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να επηρεάσουν θετικά τόσο την ποιότητα ενεργητικού στους ισολογισμούς των τραπεζών όσο και την εξέλιξη των υφιστάμενων κόκκινων δανείων, εκτιμά η DBRS

Βραχυπρόθεσμα, οι πιέσεις στις τιμές που εντάθηκαν από τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, που σε μεγάλο βαθμό προέρχονται από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και τις διαταραχές στην προσφορά, ασκούν αυξημένες πιέσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το πόσο καιρό θα συνεχιστεί αυτή η πίεση στις τιμές και ο τρόπος με τον οποίο αντισταθμίζεται με τα προγράμματα προστασίας των καταναλωτών και την υποστήριξη των επιχειρήσεων θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της τάσης όσον αφορά στον σχηματισμό νέων NPL και στη διαχείριση των υφιστάμενων κόκκινων δανείων.

Το πρόγραμμα Ηρακλής λήγει τον Οκτώβριο του 2022. Υπάρχουν φήμες ότι το αντίστοιχο ιταλικό πρόγραμμα ενδέχεται να παραταθεί περαιτέρω με αυστηρότερους όρους, όπως υψηλότερο όριο αξιολόγησης και μειωμένες κρατικές εγγυήσεις, αναφέρει

Δεδομένων των προκλήσεων που δημιουργούνται από τις αυξήσεις των τιμών και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κατά τη γνώμη μας, ίσως είναι πρόωρο να καταργηθεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο όπως ο Ηρακλής κατά την προγραμματισμένη λήξη του τον Οκτώβριο του 2022, καταλήγει ο οίκος.

Πηγή: sofokleousin.gr