Η παρουσίαση της δράσης για την «ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στον Δήμο Πειραιά» πραγματοποιήθηκε σήμερα σε εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της πόλης, στο Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Πειραιά, παρουσία λίγων συμμετεχόντων, στο πλαίσιο τήρησης των μέτρων ασφαλείας κατά της COVID-19.

Υπενθυμίζεται ότι η δράση αφορά την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του δήμου που επλήγησαν από την πανδημία, με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης. Η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 7.000.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης-ΕΤΠΑ).

Η δημόσια χρηματοδότηση καλύπτει κεφάλαιο κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019, με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 1.500 ευρώ και μέγιστο τα 20.000 ευρώ και δικαιούχοι είναι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που νομίμως λειτουργούν στον Δήμο Πειραιά.

Η υλοποίηση πραγματοποιείται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), ιστοσελίδα www.ependyseis.gr/mis, και οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται υποχρεωτικά μέσω αυτού.

Οι επιχειρήσεις απευθύνονται στο Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Πειραιά, το οποίο συντάσσει δωρεάν τον φάκελο υποβολής της πρότασης για τη δράση, ενώ παράλληλα παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη.

Συγκεκριμένα, οι αρμόδιοι σύμβουλοι του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας:

* Θα ελέγξουν τη δυνατότητα υπαγωγής της επιχείρησης στη δράση.

* Θα υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις στην ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης xρηματοδότησης, καθώς και στη συγκέντρωση και την ηλεκτρονική υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

* Θα υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις στην υποβολή της αίτησης πληρωμής.

Κατά την παρουσίαση, όπου πραγματοποιήθηκαν και χαιρετισμοί, παρευρέθηκαν η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Σταυρούλα Αντωνάκου, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Δημήτρης Καρύδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Γιάννης Βουτσινάς, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Γιώργος Παπαμανώλης, ο αντιπρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Γεώργιος Αλεξανδράτος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Θοδωρής Καπράλος, ο εκπρόσωπος του προέδρου του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού, Γιάννη Πολυχρονόπουλου, Βασίλειος Δρίκος και στελέχη του δήμου.

«Είμαι ιδιαίτερα περήφανος που ο Δήμος Πειραιά είναι ο πρώτος δήμος στη χώρα που ενισχύει οικονομικά, απευθείας, τις επιχειρήσεις της πόλης μας, οι οποίες επλήγησαν από την πανδημία, με ένα ποσό που μπορεί να φτάσει και τις 20.000 ευρώ» τόνισε ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από την Περιφέρεια Αττικής και τόνισε ότι είναι σημαντικό, που σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, αξιοποιούνται χρήματα από το ΕΣΠΑ και την ΟΧΕ, για να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις του Πειραιά που βρέθηκαν σε δυσμενή θέση, λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων.

Η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Σταυρούλα Αντωνάκου, τόνισε ότι η συγκεκριμένη δράση από τον Δήμο Πειραιά είναι πολύ σημαντική για τις επιχειρήσεις, που είναι η «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας. 

«Η Περιφέρεια Αττικής ολοκλήρωσε το αντίστοιχο πρόγραμμα το οποίο έγινε για όλη την Αττική, δίνοντας 250 εκατ. ευρώ σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Αυτή τη στιγμή ο Δήμος Πειραιά δείχνει έμπρακτα τη στήριξή του σε όλους τους επιχειρηματίες, οι οποίοι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δυστυχώς είχαν πολλές συνέπειες στις επιχειρήσεις τους» τόνισε.

Ο Δημήτρης Καρύδης-αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, τόνισε ότι η αξιοποίηση κονδυλίων από το επιχειρησιακό πρόγραμμα της περιφέρειας, ύψους 7 εκατ. ευρώ, είναι πολύ σημαντική διότι αποτελεί «ανάσα» για τις επιχειρήσεις, που αυτό που χρειάζονται σήμερα, είναι ρευστότητα και κεφάλαιο κίνησης.

Πηγή: sofokleousin.gr