Ο φετινός τελικός του Coppa Italia θα έχει ως αντίπαλες την Ίντερ και τη Γιουβέντους, 57 χρόνια μετά την τελευταία μεταξύ τους αναμέτρηση στον καταληκτικό αγώνα της διοργάνωσης.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν μόνο δύο προηγούμενες αναμετρήσεις που οι δύο μεγάλοι σύλλογοι αγωνίστηκαν στον τελικό του θεσμού: το ένα χρονολογείται το 1954 και το άλλο το 1965, ενώ και στις δύο περιπτώσεις ήταν οι «Μπιανκονέρι» που νίκησαν τους «Νερατζούρι».

Οι ομάδες των Ιντσάγκι και Αλέγκρι θα αναμετρηθούν για ένα ακόμη τρόπαιο τη φετινή σεζόν. Την πρώτη φορά χαμογέλασε η Ίντερ καθώς κέρδισε τον τελικό του Σούπερ Καπ Ιταλίας με το γκολ του Αλέξις Σάντσες στο τέλος της παράτασης.

Ωστόσο το Κύπελλο Ιταλίας δεν έχει μόνο βαρύνουσα αθλητική σημασία αλλά και οικονομικά αξιοσημείωτη αξία. Συγκεκριμένα, όποιος σηκώσει το τρόπαιο θα εισπράξει περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ συνολικά για την πορεία στη διοργάνωση, ενώ ο φιναλίστ σύλλογος θα λάβει 5 εκατομμύρια ευρώ.

Τα οικονομικά στοιχεία είναι αυξημένα σε σύγκριση με το παρελθόν, χάρη στην αύξηση των εσόδων από τηλεοπτικά δικαιώματα για το τουρνουά στον κύκλο 2021-2024.

Μάλιστα, η κατάκτηση του Εθνικού Κυπέλλου στην Ιταλία πληρώνει περισσότερα από το να πετύχει κάποιος το ίδιο στο πολύ σημαντικό Κύπελλο Αγγλίας.

Η αγγλική ομοσπονδία (FA Cup) μπορεί να υπολογίζει σε ένα συνολικό έπαθλο λίγο πάνω από 15,9 εκατομμύρια λίρες (περίπου 19 εκατομμύρια ευρώ), με ελάχιστο ποσό 375 λιρών που απονέμεται στον σύλλογο που αποκλείστηκε στους «έξτρα προκριματικούς γύρους» μέχρι ένα ανώτατο όριο 1,8 εκατομμυρίων λιρών που απονέμεται στην ομάδα η οποία θα κατακτήσει το τρόπαιο.

Συνολικά, ο νικητής εισπράττει 3,49 εκατ. λίρες (4,16 εκατ. ευρώ), ενώ ο φιναλίστ σταματά στα 2,59 εκατ. λίρες (3,09 εκατ. ευρώ).

Αυτά είναι αντίστοιχα περίπου 3 και 2 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από όσα θα μαζέψουν η Ίντερ και η Γιουβέντους για να φτάσουν στον πάτο του Κυπέλλου Ιταλίας, μεταξύ του ποιος θα κατακτήσει το τρόπαιο και ποιος θα ηττηθεί στον τελικό.

Πηγή: sofokleousin.gr