Η θανάτωση περίπου 2.000 χάμστερ στο Χονγκ Κονγκ, αφού ορισμένα από αυτά βρέθηκαν θετικά στον νέο κορονοϊό, προκάλεσε έντονη ανησυχία στις οργανώσεις για την προστασία των ζώων ότι οι πολίτες θα πανικοβληθούν και θα εγκαταλείψουν τα κατοικίδιά τους.

Ταυτόχρονα χιλιάδες άνθρωποι στην πρώην βρετανική αποικία προσφέρθηκαν σήμερα εθελοντικά να υιοθετήσουν χάμστερ, τα οποία δεν θέλουν πλέον να κρατήσουν οι ιδιοκτήτες τους εξαιτίας του φόβου μη μολυνθούν.

Η σφαγή των μικρών τρωκτικών αποφασίστηκε αφού εντοπίστηκαν 11 κρούσματα της Covid-19 σε ένα κατάστημα μικρών ζώων.

Το τοπικό παράρτημα της Οργάνωσης για την Πρόληψη της Βίας Εναντίον των Ζώων, το οποίο διαχειρίζεται κτηνιατρεία, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι “πολυάριθμοι” ανήσυχοι ιδιοκτήτες κατοικιδίων έχουν έρθει σε επαφή μαζί του ζητώντας τους συμβουλές.

“Κάνουμε έκκληση στους ιδιοκτήτες κατοικιδίων να μην πανικοβάλλονται και να μην εγκαταλείπουν τα κατοικίδιά τους”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση.

Η οργάνωση ανέφερε κάποιους τρόπους για τη διατήρηση της αυστηρής ατομικής υγιεινής για την ασφάλεια των ανθρώπων και των ζώων, όπως να μην φιλάνε τα ζώα, να μην βήχουν κοντά στα ζώα και να πλένουν τα χέρια τους όταν τα πιάνουν.

Ο μέσος όρος ζωής ενός χάμστερ είναι περίπου δύο χρόνια, σύμφωνα με οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων.

Η υπουργός Υγείας του Χονγκ Κονγκ Σοφία Τσαν είπε χθες ότι με την θανάτωση των χάμστερ προστατεύεται η υγεία του πληθυσμού, αφού μια υπάλληλος και μια πελάτισσα που έπιασαν τα χάμστερ βρέθηκαν θετικές στον κορονοϊό SARS-CoV-2.

Η υπάλληλος μολύνθηκε από την παραλλαγή Δέλτα, που σπανίζει στις τοπικές αλυσίδες μετάδοσης του Χονγκ Κονγκ.

«Σε διεθνές επίπεδο, δεν υπάρχει σήμερα καμία απόδειξη ότι τα ζώα μεταδίδουν τον κορονοϊό στους ανθρώπους, αλλά θα λάβουμε προληπτικά μέτρα», εξήγησε η Τσαν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Από τα τεστ που έγιναν στο κατάστημα Little Boss, σε μια πολυσύχναστη συνοικία της πόλης, διαπιστώθηκαν 11 θετικά αποτελέσματα στα χάμστερ. Οι αρχές πιστεύουν ότι τα ζώα εισήχθησαν από την Ολλανδία και ζήτησαν από όσους αγόρασαν χάμστερ μετά τις 22 Δεκεμβρίου να τα παραδώσουν για να θανατωθούν και να μην τα εγκαταλείπουν στους δρόμους.

Το Little Boss έκλεισε χθες και περίπου 1.000 ζώα που φιλοξενούνταν εκεί, κατασχέθηκαν και θανατώθηκαν. Σε αυτά θα προστεθούν άλλα 1.000 χάμστερ από άλλα καταστήματα πώλησης ζώων του Χονγκ Κονγκ. Περίπου 150 πελάτες και 20 υπάλληλοι στάλθηκαν σε κέντρο καραντίνας, ενώ αποφασίστηκε επίσης να διακοπεί η εισαγωγή μικρών ζώων.

Πέραν της εντολής για θανάτωση των ζώων, οι αρχές ζήτησαν το κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων μικρών ζώων ενώ ανέστειλαν και τις εισαγωγές και πωλήσεις μικρών θηλαστικών.

Επίσης οι αρχές έθεσαν στη διάθεση του κοινού μια γραμμή τηλεφωνικής επικοινωνίας για την παροχή πληροφοριών και συμβουλών.

πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr