Στις πορεία εκκαθάρισης των εκκρεμών κύριων και επικουρικών συντάξεων, στην επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τα αναδρομικά, αλλά και στην αύξηση των συντάξεων από 1/1/2023, αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Συμβαίνει τώρα».

«Με 900 λιγότερους υπαλλήλους στον ΕΦΚΑ σε σχέση με το 2019», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, «βγάλαμε 83% παραπάνω συντάξεις το 2021 σε σχέση με το 2019, πράγμα που σημαίνει ότι πέρα από το ότι υπήρξε μεγαλύτερη προσπάθεια, υπήρξε κυρίως άλλο management, άλλη μέθοδος, πράγματα που υποτιμώνται στο δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα».

Το καλοκαίρι κλείνουν οι εκκρεμείς συντάξεις

Για το θέμα των εκκρεμών συντάξεων σημείωσε ότι «οι συντάξεις του 2016 έχουν κλείσει. Του 2017 οι κύριες συντάξεις έχουν κλείσει.

Του 2018 οι κύριες συντάξεις έχουν κλείσει, όλες», προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν υπόλοιπα, ούτε για περιπτώσεις που αφορούν δύο Ταμεία ή διαδοχικές συντάξεις, εκτός από κάποιες περιπτώσεις που υπάρχουν χρέη ή έχουν βγει απορριπτικές αποφάσεις, ή εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις.

«Στο 2019», είπε, «είναι περίπου 1% που δεν έχει κλείσει και για το 2020, μέχρι το τέλος Απριλίου, ήταν περίπου στο 8% αυτές που δεν είχαν κλείσει. Από το 2021 ήταν περίπου το 25% που δεν είχε κλείσει με τις περισσότερες εκκρεμείς αιτήσεις να είναι του δευτέρου εξαμήνου. Το Μάιο πάμε για μια πολύ καλή επίδοση και λόγω του νέου θεσμού των “συντάξεων εμπιστοσύνης” και στόχος μας είναι, χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, να κλείσει το θέμα των κύριων ληξιπρόθεσμων εκκρεμών συντάξεων μέσα στο καλοκαίρι, έτσι ώστε να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στη συνέχεια στις επικουρικές και στις παράλληλες συντάξεις».

«Από δω και πέρα», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, «ισχύουν οι συντάξεις fast track, που σημαίνει ότι είναι υποχρεωμένος ο ΕΦΚΑ να σου βγάλει τη σύνταξη σε τρεις μήνες». Εάν δεν την βγάλει, είπε, σου στέλνει το ασφαλιστικό σου ιστορικό με τα ένσημα και σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος διαφωνεί, στέλνει τα δικαιολογητικά του, τα οποία εξετάζονται πολύ σύντομα και βγαίνει η σύνταξη.

Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμότητες για την προσαύξηση στη σύνταξη όσων είχαν παράλληλη ασφάλιση, τόνισε ότι τις επόμενες μέρες παραλαμβάνεται το λογισμικό και θα ξεκινήσει άμεσα η εκκαθάριση των περιπτώσεων μετά το 2016, ώστε μετά να ακολουθήσουν και όσοι είναι πριν το 2016.

Εφάπαξ και επικουρικές

Για τα εκκρεμή εφάπαξ είπε ότι είναι 5-6 χιλιάδες, τα οποία θα αντιμετωπιστούν. Για τις επικουρικές συντάξει επισήμανε ότι έχουν αποκλιμακωθεί, προσθέτοντας ότι καθώς βγαίνουν οι κύριες συντάξεις πολύ γρήγορα θα πάμε και στις επικουρικές, ενώ απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Αναφερόμενος στα αναδρομικά από το νόμο Βρούτση, σημείωσε ότι υπήρχαν 1.800.000 υποθέσεις που έπρεπε να ελεγχθούν και πρόσθεσε ότι εκλέχθηκε το 97,5% και δόθηκαν τα αναδρομικά. Έχουν μείνει κάποιες υποθέσεις για τι οποίες, είπε ο κ. Χατζηδάκης, δεν μπορεί να βγει λογισμικό γιατί δεν υπάρχουν ηλεκτρονικά αρχεία και οι υπάλληλοι εξετάζουν μία-μία κάθε περίπτωση.

«Θα σεβαστούμε την απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά»

Για την απόφαση των αναδρομικών που εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείς (ΣτΕ), ο υπουργός Εργασίας είπε ότι πρέπει να δούμε πρώτα την απόφαση και υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο παρά να σεβαστεί τις αποφάσεις των δικαστηρίων».
Για την αύξηση από 1/12023 και την προσωπική διαφορά

Για την επικείμενη -από 1/1/2023- αύξηση στις συντάξεις και το ποσοστό στο οποίο θα κινηθεί, είπε ότι «έχουν προγραμματιστεί δύο αυξήσεις: Η πρώτη αφορά την κατάργηση της εισφορά αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους.

Σύμφωνα με τη δέσμευση του πρωθυπουργού», είπε ο κ. Χατζηδάκης, «από 1/1/2023 θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης και για τις δύο αυτές κατηγορίες, άρα θα υπάρχει μια αύξηση για τους συνταξιούχους.

Μετά, με βάση τη νομοθεσία, που δεν είναι δική μας, ξαπαγώνουν οι συντάξεις μετά από 12 χρόνια και η αύξηση προβλέπεται με έναν μαθηματικό τύπο». «Παίρνεις την αύξηση του ΑΕΠ και την αύξηση του τιμαρίθμου, προσθέτεις, διαιρείς διά 2 και ό,τι βγαίνει». «Εμείς λέμε ότι πρέπει να περιμένουμε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για τα στοιχεία και μετά να κάνουμε τη διαίρεση».

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη αύξηση σε σχέση με όσους έχουν προσωπική διαφορά, εκτίμησε ότι θα υπάρξουν πάρα πολλοί συνταξιούχοι που θα δουν πραγματική αύξηση και κάποιοι συνταξιούχοι στους οποίους απλά θα μειωθεί η προσωπική διαφορά, προσθέτοντας, πάντως, ότι δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι στο θέμα της προσωπικής διαφοράς.

Πηγή: sofokleousin.gr