Η πρόθεση να ξεκινήσει ένας διάλογος για τη δημιουργία κινήτρων σχετικά με την ασφάλιση περιουσίας διατυπώθηκε στη διαδικτυακή εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος στο πλαίσιο της γενικής της συνέλευσης.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι παραμένει προτεραιότητα για την κυβέρνηση η θέσπιση κατάλληλων φορολογικών κινήτρων για τις δαπάνες ασφαλίστρων που καλύπτουν τα κτίσματα έναντι φυσικών κινδύνων, αλλά οι ιδιαίτερες συνθήκες που καλείται να αντιμετωπίσει η κοινωνία, εξαιτίας του κορονοϊού, οδήγησε αναπόφευκτα την κυβέρνηση σε αναπροσαρμογή του σχεδιασμού της. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, λόγω της υιοθέτησης έκτακτων μέτρων τον τελευταίο χρόνο η κυβερνητική κατεύθυνση είναι να μην ανακοινώνονται μόνιμα μέτρα μέχρι να κλείσει το ζήτημα της πανδημίας αλλά το θέμα της ασφάλισης της περιουσίας παραμένει στην ατζέντα και σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες θα προχωρήσει. Όπως υπογράμμισε, σε μία χώρα σεισμογενή όπως η Ελλάδα που η ιδιοκατοίκηση ανέρχεται στα υψηλότερα ποσοστά της Ευρώπης δεν νοείται η ασφαλιστική κάλυψη να ανέρχεται μόνο στο 15% των κατοικιών. «Βλέπουμε» πρόσθεσε «τον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης σαν σύμμαχο, σαν ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο που μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Δεν έχουμε προκαταλήψεις απέναντι στον ιδιωτικό τομέα. Στο αμέσως επόμενο διάστημα της πανδημίας θα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να προχωρήσουμε σε ένα δρόμο ανάπτυξης και προόδου».

Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι η ελληνική ασφαλιστική αγορά ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά στις προκλήσεις της συγκυρίας, αλλά υπογράμμισε ότι η πανδημία μειώνει τα εισοδήματα πολλών εργαζομένων γι’ αυτό και κάλεσε τις ασφαλιστικές εταιρείες να προσαρμόσουν τα προϊόντα τους στα μειωμένα εισοδήματα των καταναλωτών.

Επισήμανε ότι είναι «αδήριτη ανάγκη όλες οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις να επενδύσουν, επειγόντως, στην ψηφιακή επιχειρησιακή τους ανθεκτικότητα και να αναπτύξουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης τέτοιων κινδύνων, που να τους εξασφαλίζει αντοχή σε όλα τα είδη διαταραχών και απειλών που συνδέονται με τις τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών».

«Εξυπακούεται», τόνισε, «ότι στο περιβάλλον αυτό είναι αναγκαία η διατήρηση επαρκών περιθωρίων φερεγγυότητας. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις καλούνται να επαναξιολογήσουν τις πολιτικές τους για τη διαχείριση των κεφαλαίων τους και, ειδικότερα, τη διανομή μερισμάτων και την καταβολή μεταβλητών αμοιβών στα στελέχη τους».

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης τόνισε την πρόθεση της αντιπολίτευσης να καθίσει στο τραπέζι και να συζητήσει το σχέδιο δημιουργίας κινήτρων στην ασφάλιση περιουσίας καθώς, όπως είπε, οι συνθήκες είναι ώριμες.

Ο κ. Χαρίτσης αναγνώρισε τη χρησιμότητα της ιδιωτικής ασφάλισης σε αυτό το τομέα δηλώνοντας ότι είναι έτοιμοι να κάνουν και από τη δική τους πλευρά προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση ενώ κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση ότι ολιγωρεί στο συγκεκριμένο θέμα. Ότι καθυστερεί και πως χρησιμοποιεί την έξαρση της πανδημίας ως δικαιολογία καθώς νομοθετεί κανονικά, για άλλα θέματα, όλη αυτή την περίοδο. Μάλιστα αναφέρθηκε και στα λεγόμενα «αντικίνητρα» που προωθεί η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις επιχειρήσεων για φυσικές καταστροφές και δίνει ρόλο άτυπης ασφαλιστικής εταιρείας στο δημόσιο.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου υπογράμμισε ότι μέσα στην πανδημία η ασφαλιστική αγορά απέδειξε την ανθεκτικότητα και επέδειξε αντανακλαστικά τόσο ως προς τον κοινωνικό της ρόλο όσο και ως προς την επιχειρηματική της ευθύνη.

Υπογράμμισε το ρόλο των ασφαλιστικών επιχειρήσεων ως βασικού επενδυτή στη χώρα και πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων των ασφαλιστικών εταιρειών είναι τοποθετημένες σε τίτλους εξωτερικού αλλά μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για αύξηση της συμμετοχής τους σε ελληνικά προϊόντα. Όπως είπε από τα 17 δισ. ευρώ μόνο τα 7 δισ. ευρώ είναι τοποθετημένα στην Ελλάδα και αυτά τα 10 δισ. ευρώ που είναι επενδεδυμένα εκτός Ελλάδος μπορούν να επιστρέψουν σε ομόλογα υποδομών ή σε άλλες επενδύσεις και σχετικά με το θέμα σχεδιάζει η ένωση ένα συνέδριο.

Επανέλαβε ότι οι Έλληνες πληρώνουν από την τσέπη τους πολλαπλάσια χρήματα σε σχέση με άλλους ευρωπαίους πολίτες για την υγεία τους, ότι η Ελλάδα ως κοινωνία και πολιτεία έχει επιλέξει διαφορετική αντιμετώπιση για το δημογραφικό, τις φυσικές καταστροφές, την ελλιπή κάλυψη υγείας, από τη συντριπτική απάλευτη πλειοψηφία άλλων χωρών.

«Με κατανόηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση αυτά που προανέφερα δεν είναι θέματα της ιδιωτικής ασφάλισης είναι θέματα του μέσου Έλληνα, του μέσου νοικοκυριού ,απλώς μέρος της λύσης είναι στην ιδιωτική ασφάλιση» είπε ο πρόεδρος.

Πηγή: sofokleousin.gr