Γαλλικό δικαστήριο έκρινε ενόχους σήμερα τους 14 συνεργάτες των Γάλλων ισλαμιστών εξτρεμιστών, που κατηγορούνταν για τις επιθέσεις στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, αλλά και σε ένα εβραϊκό σουπερμάρκετ στο Παρίσι, τον Ιανουάριο του 2015.

Με τη δίκη αυτή αναβίωσε ένα από τα σκοτεινότερα επεισόδια στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας, καθώς αυτές οι επιθέσεις σήμαναν την αρχή ενός κύματος ισλαμιστικής βίας στη χώρα, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους τους επόμενους μήνες.

Παρόντες στο δικαστήριο σήμερα ήταν οι συγγενείς πολλών θυμάτων των επιθέσεων, επιζώντες της σφαγής στο περιοδικό, ο διευθυντής σύνταξης του Charlie Hebdo, Ρις, καθώς και ο Λασανά Μπατιλί, ένας νεαρός μουσουλμάνος μετανάστης από το Μαλί, που έκρυψε κάποιους πελάτες του εβραϊκού σουπερμάρκετ Hyper Cacher, σώζοντάς τους από τον θάνατο.

Στο κύριο άρθρό του στο Charlie Hebdo, σήμερα, ο Ρις σχολίασε ότι αφού ανακοινωθεί η δικαστική απόφαση «ο κύκλος της βίας (…) θα έχει επιτέλους κλείσει, τουλάχιστον στο ποινικό κομμάτι του αφού, σε ανθρώπινο επίπεδο, οι συνέπειες δεν θα σβήσουν ποτέ».

Υπενθυμίζεται πως οι αδελφοί Σαΐντ και Σερίφ Κουασί εισέβαλαν στα γραφεία του Charlie Hebdo στις 7 Ιανουαρίου 2015 και άνοιξαν πυρ, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους, σχεδόν μία δεκαετία αφότου το περιοδικό δημοσίευσε γελοιογραφίες του προφήτη Μωάμεθ. Ο τρίτος δράστης, ο Αμεντί Κουλιμπαλί, σκότωσε την αστυνομικίνα και τέσσερις Εβραίους ομήρους στο κοσέρ σουπερμάρκετ, στα προάστια του Παρισιού. Όπως και οι Κουασί, ο Κουλιμπαλί σκοτώθηκε αργότερα σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία.

Πηγή: sofokleousin.gr